Ruska Federacija da kompenzuje gubitke Republici Srbiji

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Ponedeljak, 18. 12. 2017. | Komentara: 0

Ruska Federacija da kompenzuje gubitke Republici Srbiji

Novi Sad, 18. decembar 2017 - Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića da sastanak sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom iskoristi za to da pokrene temu revizije Energetskog sporazuma i obeštećenja naše države, a pre svega AP Vojvodine. Republika Srbija, a naročito AP Vojvodina, od Energetskog sporazuma sa Ruskom Federacijom ima samo štete i krajnje je vreme da se pronađe način na koji će ta šteta biti nadoknađena.

LSV

Ruska Federacija i njena kompanija Gasprom su 2008. godine za svega 400 miliona evra kupili NIS procenjen na 2,2 milijarde evra, sa sve našim rezervama nafte i gasa vrednim sedam milijardi evra. Zauzvrat, obećana je izgradnja gasovoda Južni tok, koji je prema raznim najavama trebalo da od tranzita gasa godišnje u budžet Republike Srbije sliva preko 200 miliona evra.

Republika Srbija je, pored svega, u projekat Južni tok investirala još 30 miliona evra kao garancije u zajedničkom preduzeću sa Gaspromom. Taj novac je potrošen, a pre tri godine Vladimir Putin i čelni ljudi Gasproma su saopštili da od Južnog toka nema ništa.

To, međutim, ne sprečava kompaniju sa većinskim ruskim vlasništvom da našu naftu i gas crpi po najnižoj rudnoj renti u Evropi od svega tri odsto, iako po Zakonu o rudarstvu iznosi sedam procenata. Od 2009. do 2016, Republika Srbija, a pre svega vojvođanske opštine u kojima se crpe nafta i gas, na toj razlici su uskraćeni za preko 200 miliona dolara. Podsetimo, rudna renta u regionu iznosi deset, a u Ruskoj Federaciji i do 22 odsto.

Krajnji je trenutak da se zaštite interesi naše države.

Konekcija na Turski tok, kako bi sačuvala svoju energetsku stabinost, najmanje je što Republika Srbija zaslužuje, za početak, i to ne kao bratski poklon, kako bi to neki hteli da predstave, nego kao kompenzaciju za sve gubitke koje je do sada imala u energetskom partnerstvu sa Ruskom Federacijom.

Zbog toga tražimo da se obeštećenje Republike Srbije i AP Vojvodine reguliše izmenom Energetskog sporazuma kojim bi se ruska strana obavezala da u potpunosti, bespovratno, finansira izgadnju deonice Turskog toka kroz Srbiju, čija se vrednost procenjuje na 1,7 milijardi evra. Ili da, ukoliko i ovaj projekat ne bude realizovan, sredstva u navedenom iznosu donira Republici Srbiji na ime naknade za štetu nastalu dosadašnjom primenom Energetskog sporazuma.

Ova sredstva bi prvenstveno bila namenjena AP Vojvodini čiji su građani po ovom osnovu pretrpeli najveću štetu, a o njihovoj upotrebi bi se odlučivalo posebnim zakonom.

Povrh toga, neophodno je i da se izmenom Energetskog sporazuma predvidi da NIS rudnu rentu plaća u skladu sa važećim zakonskim propisima Republike Srbije što iznosi sedam odsto, umesto sadašnjih tri odsto, koliko je utvrđeno Energetskim sporazumom i jednostranim tumačenjem njegove primene, koje je na štetu Republike Srbije i AP Vojvodine. Novim Zakonom o naknadama potrebno je povećati stopu rudne rente najmanje na nivo naknade koja se naplaćuje u regionu.

Takođe, Vojvodinu je potrebno obeštetiti kroz vraćanje vojvođanskog Naftagasa u nadležnost Vojvodine kroz učešće u kapitalu NIS-a, a samim tim i u profitu koji Republika Srbija ostvaruje sa svojih preostalih, sada već svega, 29% vlasništva. Taj novac, moraju, najpre, videti građani u opštinama u kojima se crpe nafta i gas i koji zbog toga imaju samo štetu i neprijatnosti.

Predsednik 
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Nenad Čanak



Saopštenja | Ponedeljak, 08. 04. 2024. | Komentara: 0
Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.
Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook