Saradnjom i antifašizmom protiv nekih novih ratova

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 18. 11. 2017. | Komentara: 0

Saradnjom i antifašizmom protiv nekih novih ratova

Novi Sad, 18. novembar 2017 - Grad Vukovar u koji je JNA ušla na današnji dan pre 26 godina i dalje je jedan je u nizu dokaza da rane nastale ratovima devedesetih teško zarastaju.

LSV

Antiratni spomenik “Žar ptica”, otkriven na današnji dan pre tačno dve decenije u Novom Sadu, podseća na svo bezumlje i tragediju tog i ostalih ratova i nadu da se oni nikada neće ponoviti.
 
Na žalost, ratovi jesu prekinuti, ali nisu i završeni jer nikada do kraja nije sagledano koje su to ideologije dovele do njih, ko su bili njihovi promoteri, ko izvršioci, a ko inspiratori, niti su za ta zla osuđeni u svojim državama.
 
Posledica toga je uporna upotreba zapaljive retorike, rehabilitacija fašista, glorifikovanje haških osuđenika, prekrajanje istorije, te veličanje četnika sa jedne i ustaša sa druge strane.
 
Posledica toga je recimo bilo i postavljanje table „Za dom spremni u Jasenovcu“ i paljenje novina na srpskom jeziku, ili prošlogodišnje razbijanje izložbe „Vukovar - razaranje jednog grada“ u Novom Sadu.
 
Sve su to znaci i upozorenja da bi zlo iz devedesetih moglo da se ponovi.
 
Upravo zbog toga, potrebno je da se glasnije nego ikada čuje glas antifašista Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Takođe, krajnji je trenutak za suočavanje sa prošlošću i jaču inicijativu za uspostavljanje tesne kulturne i svake druge saradnje kako na  međudržavnom, tako i na lokalnom i regionalnom nivou.
 
Iz svog iskustva znam da je to moguće. Dok sam imao čast da predsedavam Skupštinom AP Vojvodine, 2001. godine vraćena je muzejska građa Vukovara, organizovani su prvi dani Istre u Vojvodini, a  godinu kasnije je obnovljen most između Bačke Palanke i Iloka.
 
Uveren sam da su slične inicijative neophodne danas, isto kao što je neophodno i podizanje antiratnih spomenika u više radova Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.
 

Predsednik
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Nenad Čanak




Saopštenja | Ponedeljak, 08. 04. 2024. | Komentara: 0
Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.
Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook