Sastanak LSV sa šefom delegacije EU u Srbiji

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 11. 2013. | Komentara: 0

Sastanak LSV sa šefom delegacije EU u Srbiji

NOVI SAD, 25. novembar - Predstavnici najvišeg rukovodstva Lige socijaldemokrata Vojvodine na čelu sa predsednikom LSV Nenadom Čankom, potpredsednikom Aleksandrom Jovanovićem i članom Predsedništva Aleksandrom Kravićem, dočekli su danas u sedištu LSV  šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkla Devenporta i njegove saradnike.

LSV

Tom prilikom, gospodinu Devenportu je ukazano na sve mane Zakona o sedištima i područjima sudova i tužilaštava koji je Narodna skupština republike Srbije upravo usvojila.

Predsednik LSV Nenad Čanak je ukazao da se tim Zakonom smišljeno razbijaju utvrđena sedišta sudova i javnih tužilaštava na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine, s jasnom namerom da se na taj način demontira njena geografska granica i njena autonomija.

Čanak je upozorio da je Zakon usvojen i po cenu da se pritom najgrublje naruše kolektivna prava pripadnika nacionalnih zajednica, jer Vlada Republike Srbije, koja je bila predlagač Zakona nije vodila računa o pravu na upotrebu maternjeg jezika kao službenog u pojedinim od ovih sudova i sudskih jedinica.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport primio je k znanju iznete stavove.

Predsednik LSV Nenad Čanak je gospodina Devenporta obavestio i o drugim problemima koje Vojvodina ima počev od nerešenog finansiranja nadležnosti i činjenici da je republička administracija Vojvodinu, kršeći ustavnu odredbu o najmanje sedam odsto budžeta, oštetila za više od milijardu evra.

On je naveo i da je neprihvatljivo da Vojvodina bude nedovoljno razvijena regija čija se imovina rasprodaje, te da je neophodno da joj se Vojvodini vrati njena puna autonomija, što podrazumeva zakonodavnu, sudsku, izvršnu vlast, pravo na imovinu i izvorne prihode. I sve to garantovano Ustavom.

Biro za informisanje
Lige socijaldemokrata VojvodineSaopštenja | Utorak, 19. 02. 2019. | Komentara: 0

Dverima nije mesto na građanskim protestima

Analizom nedavnih izjava, nije teško primetiti da Boško Obradović i njegovi sledbenici pokušavaju da izvođenjem što većeg broja ultracionalista dominantne ljotićevske ideologije pokušavaju da uguše građanski karakter protesta sa idejom da isti preraste u nacionalističko orgijanje.
Saopštenja | Utorak, 19. 02. 2019. | Komentara: 0

Osuda napada na Prajd info centar

Liga socijaldemokrata Vojvodine na najoštrije osuđuje napad na Prajd info centar, koji se dogodio tokom sinoćnog protesta "Kosovo je Srbija".
Saopštenja | Utorak, 19. 02. 2019. | Komentara: 0

Da li će SNS u rekordnom roku da sredi sva sela u opštini Šid ili samo ono u kojem imaju konkurenciju?

Izbori za članove Saveta MZ u opštini Šid zakazani su za 24. februar. Od raspisivanja izbora do njihovog sprovođenja Liga socijaldemokrata Vojvodine je istrajna u tome da dokaže građanima da vladajuća većina ne poštuje osnovne principe demokratije. ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook