Sastanak LSV sa šefom delegacije EU u Srbiji

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 11. 2013. | Komentara: 0

Sastanak LSV sa šefom delegacije EU u Srbiji

NOVI SAD, 25. novembar - Predstavnici najvišeg rukovodstva Lige socijaldemokrata Vojvodine na čelu sa predsednikom LSV Nenadom Čankom, potpredsednikom Aleksandrom Jovanovićem i članom Predsedništva Aleksandrom Kravićem, dočekli su danas u sedištu LSV  šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkla Devenporta i njegove saradnike.

LSV

Tom prilikom, gospodinu Devenportu je ukazano na sve mane Zakona o sedištima i područjima sudova i tužilaštava koji je Narodna skupština republike Srbije upravo usvojila.

Predsednik LSV Nenad Čanak je ukazao da se tim Zakonom smišljeno razbijaju utvrđena sedišta sudova i javnih tužilaštava na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine, s jasnom namerom da se na taj način demontira njena geografska granica i njena autonomija.

Čanak je upozorio da je Zakon usvojen i po cenu da se pritom najgrublje naruše kolektivna prava pripadnika nacionalnih zajednica, jer Vlada Republike Srbije, koja je bila predlagač Zakona nije vodila računa o pravu na upotrebu maternjeg jezika kao službenog u pojedinim od ovih sudova i sudskih jedinica.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport primio je k znanju iznete stavove.

Predsednik LSV Nenad Čanak je gospodina Devenporta obavestio i o drugim problemima koje Vojvodina ima počev od nerešenog finansiranja nadležnosti i činjenici da je republička administracija Vojvodinu, kršeći ustavnu odredbu o najmanje sedam odsto budžeta, oštetila za više od milijardu evra.

On je naveo i da je neprihvatljivo da Vojvodina bude nedovoljno razvijena regija čija se imovina rasprodaje, te da je neophodno da joj se Vojvodini vrati njena puna autonomija, što podrazumeva zakonodavnu, sudsku, izvršnu vlast, pravo na imovinu i izvorne prihode. I sve to garantovano Ustavom.

Biro za informisanje
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Saopštenja | Ponedeljak, 29. 05. 2017. | Komentara: 0

Dokle će Vojvodina plaćati NIS-u za svoje geotermalne izvore?

Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva Ministarstvo rudarstva i energetike da javnosti tačno predoči da li i šta konkretno preduzima u vezi sa činjenicom da NIS, kao kompanija sa većinskim ruskim vlasništvom, suvereno raspolaže sa 78 geotermalnih izvora u Vojvodini nad kojima je pravo eksploatacije imao vojvođanski Naftagas.
Saopštenja | Nedelja, 28. 05. 2017. | Komentara: 0

Sela će nestati ako se ugase škole

Liga socijaldemokrata Vojvodini smatra da najava ministarke državne uprave i lokalne samouprave Ane Brnabić da će država zatvoriti seoske škole sa malim brojem učenika, samo je još jedan primer neusaglašenih stavova ministara u Vladi Srbije.
Saopštenja | Nedelja, 28. 05. 2017. | Komentara: 0

Srbija da vodi jasniju politiku evropskih integracija

Liga socijaldemokrata Vojvodine  smatra da poslednji podaci istraživanja koje je sproveo  Evropski pokret, zajedno sa Fakultetom političkih nauka, uz pokroviteljstvo delegacije EU u Beogradu, po kojima bi svega 41% građana Srbija glasala  za priključenje naše države Evropskoj uniji, moraju biti signal političkim elitama da se pristupanje zajednici evropskih naroda mora shvatiti mnogo ozbiljniji.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook