Srbija da ubrza reforme na putu ka Evropskoj uniji

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 21. 04. 2018. | Komentara: 0

Srbija da ubrza reforme na putu ka Evropskoj uniji

Novi Sad, 21. april 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da aktuelna vlast u Republici Srbiji ne shvata ozbiljno nalaze iz izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije u procesu pregovora o ulasku u Evropsku uniju. 

LSV

U javnosti se, uglavnom, površno govori o ovom izveštaju, te se stiče utisak da je Evropska komisiji našoj zemlji zamerila samo izostanak sveobuhvatne implementacije Briselskog sporazuma, koji je potpisan sa kosovskim vlastima.

Sa druge strane, potpuno je promaklo da je ukupna ocena Srbije u procesu pregovaranja 2.82, što predstavlja pad u odnosu na 2016. godinu, kada je ocena bila 2.96, ili 2015. godinu, kada je Srbija ocenjena ocenom 3.15.

Pad je, pre svega, posledica izostanka vladavine prava i loših temelja nezavisnosti pravosudnog sistema. 

Srbija je dobila niske ocene u oblastima slobode izražavanja i nezavisnosti medija.

Ove kritike su konstanta iz izveštaja u izveštaj, a i veoma realno oslikavaju okolnosti u kojima živimo.

Srbija, po izveštaju Evropske komisije, mora načiniti mnogo snažniji iskorak u pravcu jačanja kapaciteta administracije i javne uprave. Položaj manjinskih grupa u društvu dodatno se mora unaprediti.

Posebna pažnja u izveštaju posvećena je niskom stepenu usklađenosti spoljne politike Srbije sa spoljnom politikom zemalja Evropske unije. 

Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva da svi državni organi zaduženi za sprovođenje evropske agende pristupe ozbiljnoj analizi izveštaja i sprovođenju mera za poboljšanje stanja u oblastima u kojima su zabeleženi nezadovoljavajući rezultati.

Srbija mora postati uređena država vladavine prava.

Nažalost, poslednja dešavanja u Narodnoj skupštini Republike Srbije, političko nasilje, primitivizam i govor mržnje dodatno komplikuju evropski put Srbije.

Srbiji je potrebna stabilnost koja će doprineti razvoju demokratskih institucija, koje, nažalost, sve više liče na „sigurne kuće“ za osuđene ratne uločine, koji ponovo prete i šire mržnju i strah.

mr Maja Sedlarević,
članica Predsedništva
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Saopštenja | Ponedeljak, 08. 04. 2024. | Komentara: 0
Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook