Srbija je prevarena, pokrenuti reviziju Energetskog sporazuma

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 09. 05. 2017. | Komentara: 0

Srbija je prevarena, pokrenuti reviziju Energetskog sporazuma

Novi Sad, 09. maj 2017 - Pored toga što „pažljivo prate“ gradnju gasovoda „Turski tok“, ministar energetike Aleksandar Antić i Vlada Republike Srbije treba da javnosti saopšte kada će pokrenuti postupak revizije Energetskog sporazuma i šta će preduzeti da konačno zaštite interese naše države.

LSV

Kako uopšte možemo da se razmišlja o tome da se Srbija priključi projektu „Turski tok“, dok se ne vidi kako ćemo biti obeštećeni zbog „Južnog toka“?

Ne postoji više nijedan razlog i opravdanje da se oteže pokretanje postupka revizije Energetskog sporazuma, jer je početak gradnje „Turskog toka“ dokaz da je Srbija najgrublje prevarena kada ga je pre devet godina potpisala i prodala, ili bolje reći, poklonila Naftnu industriju Srbije.

Već dve i po godine je poznato da nema ništa od „Južnog toka“ i da je, pored obećanja da Kosovo neće biti nezavisno, reč o šarenoj laži na osnovu koje su se Ruska Federacija i njena kompanija Gasprom preuzeli NIS 2008. procenjen na 2, 2 milijarde evra za svega 400 miliona evra, sa sve našim rezervama nafte i gasa vrednim sedam milijardi evra.

Međutim, ništa ništa nije učinjeno da se interesi naše zemlje zaštite.

Dok se „pažljivo prati“ kako se gradi „Turski tok“ trebalo bi glasno reći da nema i neće ni biti onog „Južnog toka“ koji je prema raznim najavama trebalo da od tranzita gasa godišnje u budžet Republike Srbije sliva preko 200 miliona evra.

To međutim ne sprečava kompaniju sa većinskim ruskim vlasništvom da našu naftu i gas crpi po najnižoj rudnoj renti u Evropi od svega tri odsto i godišnje iako po Zakonu o rudarstvu iznosi sedam procenata, te da godišnje samo po tom osnovu gubimo milione evra. Podsetimo rudna renta u regionu iznosi deset, a u Ruskoj Federaciji i do 22 odsto.

Zbog svega toga, vreme je da posle devet godina država zaštiti svoje i interese svojih građana, kao i da nadležni državni organi utvrde i jasno saopšte ko je sve i u kojoj meri odgovoran za najgoru privatizaciju koja je nanela i još nanosi ogromnu štetu Republici Srbiji.

Generalni sekretar
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Bojan Kostreš




Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Saopštenja | Ponedeljak, 08. 04. 2024. | Komentara: 0
Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook