Šta se događa sa investicijom kompanije Tenis?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Ponedeljak, 16. 04. 2018. | Komentara: 0

Šta se događa sa investicijom kompanije Tenis?

Novi Sad, 16. april 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića i nadležnu republičku komisiju da javnosti saopšte šta se tačno događa sa najavljenom investicijom nemačke kompanije „Tenis“.

LSV
 
Da li je tačno da je ta kompanija, nakon što je letos i jesenas dobila preko pet hiljada hektara zemlje u Kikindi i Zrenjaninu u dugoročni zakup na 30 godina, odložila investiciju za iduću godinu? I sa kojim obrazloženjem?
 
Svi građani i građanke Vojvodine, a naročito paori sa područja Kikinde i Zrenjanina, imaju pravo da znaju kako je moguće da se nekome odobri zakup zemlje na tri decenije a da on onda odlaže planiranu investiciju bez koje tu zemlju ne bi ni dobio.
 
Pozivamo i republičku i pokrajinsku vlast da „Tenisu“ ne dozvole pravo dugoročnog zakupa zemlje još pet hiljada hektara u Plandištu, Vršcu i Sečnju dok ne budu poznati svi uslovi pod kojima ta kompanija namerava da podiže farme u Vojvodini.
 
Očekujemo da precizno saopšte:
 
- Kolika je tačno vrednost „Tenisove“ investicije, 300 miliona evra kao što je najavljivano, ili 100 miliona kao što saznaju pojedini mediji?
- Koliko će tačno radnika biti zaposleno i na koji način će biti zaštićena njihova prava s obzirom na vrlo loš glas koji po tom pitanju prati ovu kompaniju?
- Koliki će, uopšte, kapacitet tih farmi biti, između 700 i 800 hiljada svinja za početak, a vremenom do tri miliona, kao što je najavljivano? Ili znatno manje?
- Na koji način država planira da zaštiti domaće proizvođače? Zašto „Tenis“ ne kupuje tovljenike od domaćih kooperanata kao što je to slučaj u Danskoj, i tako stimuliše naše selo i proizvodnju? Ili barem hranu? Zašto mu se daje najkvalitetnija zemlja da uzgaja i svinje i hranu za njih i, uopšte, omogućava da sve radi sam?
- Kakvu će opremu i tehnologiju doneti? Kako će rešiti pitanje smrada, otpadnih voda i sprečiti zagađivanje zemljišta? Hoće li i to biti kao u Nemačkoj ili po nekim drugim pravilima? Da li je tačno da će deo zemljišta koristiti za odlaganje stajskog đubriva?
 
Podsećamo Pokrajinsku vladu na to da je dužna da zaštiti vojvođanske proizvođače svinjskog mesa, vojvođanske paore, ali i životnu sredinu i uopšte interese Vojvodine insistirajući da se ne dozvoli zakup vojvođanske zemlje na tri decenije bez jasnog ugovora sa kojim će javnost detaljno biti upoznata.

Predsednik Lige paora Vojvodine 
i član Predsedništva 
Lige socijaldemokrata Vojvodine 
Miloš Šibul 



Saopštenja | Sreda, 05. 07. 2017. | Komentara: 0

Ministarstva treba da rade u interesu građanki i građana

Liga socijaldemokrata Vojvodine insistira da novi ministar državne uprave i lokalne samouprave nastavi projekte započete u mandatu prethodne ministarke, kako bi građani i građanke Republike Srbije ostvarili svoja prava u cilju dostojanstvenog života. 
Saopštenja | Utorak, 04. 07. 2017. | Komentara: 0

Neka preletači vrate mandate pa onda menjaju stranke

Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva stranke da donesu kodekse ili pravilnike po kojima neće prihvatati članove drugih stranaka koji dolaze sa poslaničkim ili odborničkim mandatima.
Saopštenja | Ponedeljak, 03. 07. 2017. | Komentara: 0

LSV predala Predlog zakona, neka ga ministar iskoristi

Liga socijaldemokrata Vojvodine podseća ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića da je predsednik LSV Nenad Čanak prošle nedelje, u sredu 28. juna u Narodnoj skupštini Republike Srbije podneo Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook