Stranke da ne prihvataju preletače

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Ponedeljak, 28. 08. 2017. | Komentara: 0

Stranke da ne prihvataju preletače

Novi Sad, 28. avgust 2017 - Izuzetno je važno da se političke stranke u Republici Srbiji javno izjasne i donesu pravilnike po kojima neće prihvatati članove drugih stranaka koji dolaze sa poslaničkim ili odborničkim mandatima.

LSV
 
Liga socijaldemokrata Vojvodine na to poziva i upozorava još od novembra 2014. godine kada je bilo naročito aktuelno „prekomponovanje“ vlasti.
 
Danas u prilog tome govori i podatak organizacije CRTA da je u 52 opštine i grada u Srbiji, naročito nakon lokalnih izbora zabeležen fenomen „preletača“ u vladajuće stranke.
 
Sa druge strane, broj poslanika i poslanica koji su napustili poslaničke grupe i stranke na čijim listama su izabrani u Narodnu skupštinu Republike Srbije, jasno ukazuje da postoji potreba za ovakvim rešenjem.
 
Nesporno je, pritom, da oni koriste mogućnost koju im ostavljaju Ustav i Zakon o izboru narodnih poslanika. 
Međutim, činjenica je i da ovakvim postupcima dolazimo u opasnost od urušavanja čitavog političkog sistema.
 
Ukoliko takva praksa ne bude prekinuta, politička scena u Srbiji će se suočiti sa još većom apatijom i gubitkom poverenja birača, jer će rezultat njihovog glasanja svejedno biti promenjen.
 
I zato, ukoliko je želja za promenom stranke plod iskrene promene političkih ubeđenja, odbornici ili poslanici bi trebalo da pre odlaska svoje mandate ostave onoj listi, odnosno stranci, sa kojom su ga osvojili.
 
Isto tako, partija koja ih prima bi trebalo da se raduje ljudima koji su u stanju da se odreknu poslaničkog ili odborničkog mandata da bi im se priključili.
 
Generalni sekretar
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Bojan Kostreš




Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 
Saopštenja | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Borićemo se zajedno protiv izolacionističke politike vlasti

Dugo pripremana i u javnosti promovisana promena strateške orijentacije Srbije konačno je obznanjena i to neformalno od strane ultradesnog krila vladajuće stranke. Poslanik SNS Vladimir Đukanović je izgovorio stav za koji je režim dugo pripremao javnost, a to je konačno odustajanje Srbije od procesa pridruživanja Evropskoj uniji



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook