U republičkom budžetu naći novac za Vojvodinu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Četvrtak, 24. 10. 2013. | Komentara: 0

U republičkom budžetu naći novac za Vojvodinu

NOVI SAD, 24. oktobar - Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva ministra finansija Lazara Krstića da u izradi budžeta za 2014. godinu koji se u novembru očekuje u parlamentu, obezbedi novac za AP Vojvodinu koji joj pripada i da ona ove godine, za razliku od prethodnih, ne bude zakinuta i za pukih 7 odsto koliko je definisano Ustavom.

LSV

Pozivamo Vladu koja se zalaže za evropske integracije, da krene sa poštovanjem Ustava Republike Srbije i da zajedno sa budžetom za 2014. godinu bude usvojena i izmena prošlogodišnjeg Zakona o budžetskom sistemu kojim je Vojvodina uskraćena i za tih 7 odsto.

Ujedno, apelujemo na sve političke činioce u republičkoj i pokrajinskoj vlasti da se što hitnije krene u izradu i usvajanje zakona o finansiranju nadležnosti AP Vojvodine.

Kašnjenje u donošenju zakona o finansiranju nadležnosti AP Vojvodine do sada Vojvodinu košta oko 145 milijardi dinara, odnosno preko milijardu evra.

Za taj novac, Vojvodina je mogla sama da izgradi tunel kroz Frušku goru, ili sama da kupi NIS i pride otvori na desetine hiljada radnih mesta. Ukratko, da izbegne situaciju da se iz godine u godinu svrstava među nedovoljno razvijene regione.

Republika Srbija je, uprkos jasnoj odredbi Ustava sa najmanje 7 odsto koji pripadaju Vojvodini, budžet AP Vojvodine iz godine u godinu zakidala za određena sredstva.

Takođe, iako je Zakonom o sprovođenju Ustava Srbije predviđeno da zakon o finansiranju nadležnosti APV bude donet do kraja 2008. godine, nijedna republička vlada se ni do danas nije potrudila da tako i bude.

Posle sedam godina od donošenja Ustava, smatramo da je krajnje vreme da država prestane da ga krši i obezbedi bar toliko novca Vojvodini koliko joj po Ustavu pripada. Isto tako, krajnje je vreme i da se donese zakon o finansiranju nadležnosti koji će Vojvodini omogućiti i jasne mehanizme za ubiranje njenih izvornih prihoda i da tih ustavnih najmanje 7 odsto budžeta ubuduće bude samo zaštitna mera.

Jer, na ovaj način – nepoštovanjem Ustava i nedonošenjem zakona o finansiranju nadležnosti Vojvodine, svesno ili ne, republičke vlasti i ostali učesnici javnog života doprinose ne samo gušenju vojvođanske autonomije, nego i urušavanju Republike Srbije, kao države.

Bojan Kostreš
zamenik predsednika
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 
Saopštenja | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Borićemo se zajedno protiv izolacionističke politike vlasti

Dugo pripremana i u javnosti promovisana promena strateške orijentacije Srbije konačno je obznanjena i to neformalno od strane ultradesnog krila vladajuće stranke. Poslanik SNS Vladimir Đukanović je izgovorio stav za koji je režim dugo pripremao javnost, a to je konačno odustajanje Srbije od procesa pridruživanja Evropskoj uniji
Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook