Ubrzati donošenje Strategije borbe protiv klimatskih promena

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 13. 09. 2017. | Komentara: 0

Ubrzati donošenje Strategije borbe protiv klimatskih promena

Novi Sad, 13. septembar 2017 - Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije da ubrza rad na donošenju Nacionalne strategije borbe protiv klimatskih promena.

lsv

Nedavne poplave i problemi sa podzemnim vodama, kao i ovogodišnje suše, ponovo su skrenule pažnju na evidentne promene u životnoj sredini i da se na donošenje ove Nacionalne strategije predugo čeka.

Negativni efekti porasta temperatura su prisutni u svim oblastima, počev od poljoprivrede i vodoprivrede, ili šumarstva, do dostupnosti hrane i vode i uticaja na zdravlje ljudi. Posledice najviše osećaju ugrožene grupe stanovništva: stariji, poljoprivrednici i siromašni i hronični bolesnici.

Trend rasta maksimalnih dnevnih temperatura, broja tropskih dana i noći, kao i značajne promene u godišnjoj raspodeli padavina, ukazuju na to da je promena klime uveliko prisutna i za očekivati je da se takav trend nastavi i tokom narednih godina.

Na donošenje ovog strateškog dokumenta u borbi protiv klimatskih promena obavezuje nas i Pariski sporazum o klimatskim promenama koji je Republika Srbija potpisala prošle, a ratifikovala ove godine.

Činjenica je da Republika Srbija ima stručnjake okupljene u Nacionalnom savetu za klimatske promene još 2014. godine koji su više nego kadri da takvu Strategiju izrade što pre. Potrebno je samo ubrzati taj proces i njegovo usvajanje u parlamentu.

Tim pre, jer posle izrade Nacionalne strategije za borbu protiv klimatskih promena, koja bi trebalo da definiše mere za smanjenje uzroka klimatskih promena, Republici Srbiji predstoji i rešavanje pitanja adaptacije naših građana i privrede na klimatske promene.

Većina zemalja članica EU već ima i Strategiju adaptacije na klimatske promene koja je fokusirana na nov način obavljanja aktivnosti u skladu sa izmenjenim prirodnim uslovima.

Za razliku od njih, adaptacija naših građana, a naročito poljoprivrednika, na visoke temperature i dalje zavisi od njihovih ličnih sposobnosti i finansijskih mogućnosti.

Stručni savet za zaštitu životne sredine 
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Saopštenja | Petak, 01. 03. 2024. | Komentara: 0

Vlast gasi škole a diže crkve

Građani su već navikli na katastrofalne poteze vlasti, ali ono što se ovih dana dešava u Novom Sadu i Zrenjaninu pokazuje potpuno odsustvo bilo kakvog osećaja za istinskim potrebama građana.
Saopštenja | Sreda, 28. 02. 2024. | Komentara: 0

Da Vojvodini vratimo stari sjaj, a njenim građanima dostojanstven i dobar život

Autonomna Pokrajina Vojvodina danas obeležava 50 godina od proglašenja njenog prvog Ustava, koji joj je garantovao veoma visok stepen autonomije.
Saopštenja | Utorak, 27. 02. 2024. | Komentara: 0

Napad na grb i zastavu Vojvodine napad su na samu autonomiju Vojvodine

Pre 20 godina, odlukom njene Skupštine, Autonomna Pokrajina Vojvodina dobila je svoje simbole. Zastavu i grb.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook