Ubrzati pregovore o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 12. 01. 2019. | Komentara: 0

Ubrzati pregovore o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova

Novi Sad, 12. januar 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova najvažnije pitanje koje naša država mora da reši.

Činjenica da poslednjih meseci postoji zastoj u pregovaračkom procesu između Beograda i Prištine samo dodatno komplikuje ionako složenu situaciju u našem regionu.

LSV

Bez sveobuhvatnog uređenja odnosa između Srbije i Kosova nemoguće je govoriti o ubrzanju evropskog puta Srbije. Zastoj u napretku naše zemlje u procesu pridruživanja Evropskoj uniji rezultiraće još težom ekonomskom situacijom i pogoršanjem životnog standarda građana. Trajna normalizacija odnosa na relaciji Srbija - Kosovo otvoriće put i za rešavanje drugih važnih pitanja u našem društvu.

Na sto se moraju staviti i pitanja demokratizacije države koja podrazumevaju paket novih izbornih zakona, koji bi bili prihvatljivi za sve učesnike političkog života. Bez ovih reformskih zakona i saglasnosti svih političkih aktera, izbori će se teško moći smatrati za fer i poštene. 

Konačno, Srbija mora učiniti puno toga kako bi na mnogo kvalitetniji način bio uređen politički sistem, što podrazumeva i značajno šire nadležnosti AP Vojvodine.

Vojvodina mora dobiti Zakon o finansiranju nadležnosti, kao i položaj u državi za koji se istorijski izborila.

LSV se nada da politički akteri koji donose odluke, vode računa o interesima građana i građanki, jer bez rešavanja bitnih političkih pitanja čitav region ostaje u zamci ekstremnih nacionalizama sa raznih strana.


Predsednik
Lige socijaldemokrata Vojvodine 
Nenad Čanak



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

Nedopustivo je da se SPC meša u državne poslove i propagira neravnopravnost u društvu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva narodne poslanike Skupštine Srbije da se drže slova Ustava i odbiju mešanje Srpske pravoslavne crkve u poslove države.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook