UDS uputila apel Evropskoj uniji pred Samit EU - Zapadni Balkan

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 05. 05. 2020. | Komentara: 0

UDS uputila apel Evropskoj uniji pred Samit EU - Zapadni Balkan

Beograd, 05. maj 2020 - Ujedinjena demokratska Srbija, politički savez izrazito proevropskih i demokratskih stranaka i organizacija - Srbije 21, Vojvođanskog fronta predvođenog Ligom socijaldemokrata Vojvodine, Stranke moderne Srbije i Građanskog demokratskog foruma, uputila je danas, pred sutrašnji Samit EU - Zapadni Balkan, apel institucijama EU tražeći da Srbija i zemlje regiona ostanu u fokusu i dobiju podršku za punopravno članstvo u bliskoj budućnosti. 

LSV

„Pred nama je, kao i pred celom Evropom i čitavim svetom, period suočavanja sa ogromnim izazovima, promenom ustaljenih obrazaca funkcionisanja i nužnošću pronalaženja efikasnih odgovora na mnogobrojne probleme i posledice koje je pandemija COVID-19 donela i 
donosiće u bliskoj budućnosti“, navodi UDS u apelu.

UDS naglašava da se u toj borbi još jednom pokazalo da evropski kontinent teške izazove ne može da prebrodi bez sveevropske solidarnosti, uzajamne pomoći i saradnje i nade da će budući reški problemi biti prevazilaženi zajednički.

„Ujedinjena demokratska Srbija najpre želi da zahvali na svim oblicima velike pomoći koje je EU kao celina, kao i zemlje članice pojedinačno, pružila Srbiji, njenim građanima, zdravstvu, 
ekonomiji i infrastrukturi u ovim teškim vremenima“, kaže se u apelu.

UDS će posle junskih izbora u parlamentu predstavljati veliki broj građana Srbije čvrsto opredeljenih za članstvo zemlje u EU, pa apeluje da na predstojećem Samitu EU - Zapadni Balkan budu uvaženi životno važni interesi građana kao i države Srbije.

„Najvažnijii među tim interesima je očuvanje nade i motivacije za sve zemlje regiona, uključujući i Srbiju, da nastave i radikalno ubrzaju unutrašnje reforme koje bi njihovim građanima omogućile što brži prijem u članstvo EU. Apelujemo na EU i njene članice da na Samitu, kao i u mesecima pred nama, učine nesumnjivom spremnost da u bliskoj budućnosti primi u punopravno članstvo Srbiju, kao i sve zemlje regiona, koje ispune i pokažu spremnost i sposobnost da svoje zajednice, uz saradnju i pomoć EU, učine sposobnim za takvu političku 
budućnost“, ističe se u pismu Ujedinjene demokratske Srbije

UDS je upozorila da bi svaka relativizacija perspektive članstva unela nestabilnost u Srbiju i druge zemlje, dovela do jačanja antievropskih i antizapadnih snaga, otvorila dalji prostor za povećanje štetnog uticaja političkih centara moći koji žele da Srbiju i region učine nestabilnim, i ugrozilo krhke demokratske institucije, ekonomski sistem i kvalitet života svih građana Srbije. Dugoročnu štetu od toga ne bi pretrpela samo Srbija, nego i EU, naročito u stresnim i izazovnim vremenima koja su pred svima nama i kontinentom kao celinom.



Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Saopštenja | Ponedeljak, 08. 04. 2024. | Komentara: 0
Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook