UDS: Brojke ne lažu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 15. 04. 2020. | Komentara: 0

UDS: Brojke ne lažu

Beograd, 15. april 2020 - Posle nekoliko pokušaja da Vlada Srbije objavi zvaničan spisak donacija Ujedinjena demokratska Srbija, koalicija koju čine Srbija 21, Vojvođanski front predvođen LSV, Stranka moderne Srbije i Građanski demokratski forum, rešila je da skrene pažnju građanima na podatke iz zvanične baze razvojne pomoći Srbiji ISDACON, koju vodi Vlada R. Srbije.

LSV

U bazi se lako može videti da su donacije koje je Srbija samo u proteklih 5 godina primila od Evropske unije i njenih država članica ponaosob iznosile oko 1,8 milijardi eura. To je skoro 13 puta veći iznos od donacija prvog sledećeg najvećeg donatora Srbiji, Ujedinjenih nacija. U istom periodu iz Kine je evidentirano oko 40 miliona eura donacija, dakle 44 puta manje. 

Samo u sektoru zdravstva, u istoj bazi evidentirano je preko 160 miliona eura razvojne pomoći Evropske unije i njenih država članica, dok kineskih donacija u zdravstvo Srbije ima svega tri i one iznose oko 13,5 miliona eura, oko 12 puta manje.

Kada je o Rusiji reč, u toj istoj i jedinoj zvanično dostupnoj bazi podataka o razvojnoj pomoći koju Srbija prima evidentirano je 1,5 milijardi dolara ruske razvojne pomoći, ali se u ruskom slučaju radi o kreditima za obnovu železnica, finansiranje budžetskog deficita i javnih finansija, a ne o donacijama.

Podaci o solidarnosti unutar EU takođe govore sami za sebe. .Na sajtu Evropske unije objavljeno su podaci da je samo za Zapadni Balkan iz Evropske unije obezbeđeno preko 800 miliona eura u prvom paketu pomoći, od čega za Srbiju preko 90 miliona eura. Nakon pandemije evropska pomoć biće kao i do sada presudna za oporavak srpske privrede. 

Vlasti u Srbiji duguju građanima jasan odgovor na pitanje da li nameravaju da vanredno stanje i pandemiju iskoriste za spoljnopolitički zaokret Srbije ka istoku, 

Evropske integracije Srbije podrazumevaju teške i krupne reforme, a često i ispunjavanje nepopularnih političkih kriterijuma. Ipak, one su fakultativne i Brisel nas ni na šta ne primorava. Evropska unija nas neće sebi pridružiti mimo naše volje, a na građanima Srbije je da većinski odgovore na pitanje koja spoljna politika je za Srbiju bolja. 

Srpski narod je pre svega slobodarski evropski narod koji se neće povesti za propagandom i odreći se svojih demokratskih sloboda, uprkos sadašnjem trenutku i prioritetnoj brizi o javnom zdravlju, koja nesumnjivo zahteva od svakoga od nas odgovorno ponašanje.

UJEDINJENA DEMOKRATSKA SRBIJA




Saopštenja | Ponedeljak, 04. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš zabranio ligašima koaliciju sa naprednjacima

Članovi Glavnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, na svojoj devetoj sednici, na predlog predsednika stranke Bojana Kostreša, doneli su odluku o zabrani predizbornih i postizbornih koalicija sa Srpskom naprednom strankom na predstojećim lokalnim izborima.
Saopštenja | Petak, 01. 03. 2024. | Komentara: 0

Vlast gasi škole a diže crkve

Građani su već navikli na katastrofalne poteze vlasti, ali ono što se ovih dana dešava u Novom Sadu i Zrenjaninu pokazuje potpuno odsustvo bilo kakvog osećaja za istinskim potrebama građana.
Saopštenja | Sreda, 28. 02. 2024. | Komentara: 0

Da Vojvodini vratimo stari sjaj, a njenim građanima dostojanstven i dobar život

Autonomna Pokrajina Vojvodina danas obeležava 50 godina od proglašenja njenog prvog Ustava, koji joj je garantovao veoma visok stepen autonomije.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook