UDS: Ekološka situacija širom Srbije ozbiljna, rešavanje strukturnih problema početi odmah

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 22. 04. 2020. | Komentara: 0

UDS: Ekološka situacija širom Srbije ozbiljna, rešavanje strukturnih problema početi odmah

Beograd, 22. april 2020  - Ujedinjena demokratska Srbija, politički savez Srbije 21, Vojvođanskog fronta predvođenog Ligom socijaldemokrata Vojvodine, Stranke moderne Srbije i Građanskog demokratskog foruma smatra da su na današnji dan, kad se obeležava Svetski dan planete Zemlje, u Srbiji u velikom problemu tri elementa životne sredine - vazduh, zemlja i voda!
 
LSV 
 
Početkom godine, vazduh u Beogradu je prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine bio jako zagađen, zbog sagorevanja čvrstog goriva poput uglja iz individualnih (kućnih) ložišta, zatim iz toplana koje koriste mazut kao pogonsko gorivo, a u Beogradu i saobraćaj direktno utiče na aerozagađenje. Tada je preporuka Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” bila da osetljive osobe ograniče boravak napolju u jutarnjim i večernjim satima, jer je u tom periodu koncentracija zagađujućih čestica najveća. Zagađenje vazduha direktno utiče na ljudsko zdravlje i uzročnik je mnogih oboljenja.
 
U Zrenjaninu, gradu koji uprkos obećanjima predsednice Vlade Republike Srbije i dalje nema ispravnu pijaću vodu, uskoro sa radom počinje fabrika za proizvodnju automobliskih guma, što dodatno preti da ugrozi kvalitet života stanovnika Zrenjanina i okoline, zbog zagađujućih čestica koje će uništavati kvalitet vazduha. Napominjemo da je ova kineska fabrika “Šangdong Linglong” od države dobila oko 100 hektara plodne zemlje, na kojoj je započela građevinske radove bez prethodne izrade studije o proceni uticaja na životnu sredinu. 
Životi 48 hiljada stanovnika Bora su ugroženi, zbog ispuštanja opasnih materija u vazduh, za šta je odgovorna kompanija “Zijin Bor Copper” (nekadašnji RTB Bor), koja svojim radom emituje sumpor-dioksid, a on je uzročnik respiratornih i kardiovaskularnih bolesti, a najviše šteti deci, starijima i osobama sa hroničnim bolestima pluća. Nadležne inspekcijske službe u nekoliko navrata zabeležile su propuste u radu ove fabrike.
 
U proteklih nekoliko decenija zagađenje čovekove okoline je dostiglo istorijsko pogoršanje. Ujedinjena demokratska Srbija traži od države da počne da radi svoj posao i učini sve da se poboljša situacija.
 
Vlada Srbije dužna je informisati javnost kako je moguće da Zeleni fond u Budžetu Srbije iznosi mnogo manje od ekoloških taksi koje se godišnje naplate širom Srbije.
 
Ujedinjena demokratska Srbija smatra da je jedino dugoročno i trajno rešenje u ubrazavanju procesa evropskih integracija i znatno ozbiljniji pristup pristupnim pregovorima u pregovaračkom poglavlju 27 koje reguliše oblast zaštite životne sredine.
 
Za dostizanje evropskih standarda u životnoj sredini Srbiji su potrebne investicije od skoro 8 milijardi eura. Čak dve trećine tih sredstava obezbediće Evropska unija. Poglavlje 27 je i dokaz da nije tačno da Evropska unija ne želi Srbiju u svom članstvu, jer zagađeni vazduh iz Srbije udišu i evropski susedi, on ne traži pasoš i ne poznaje granice. Ujedinjena demokratska Srbija se zato zalaže za ubrzavanje evropskih integracija u cilju što bržeg dostizanja evropskih standarda u kvalitetu životne sredine, čemu se ne protive ni najžešći evroskeptici u Srbiji.
 
UDS traži i da se sredstva prikupljena po osnovu ekoloških i sličnih taksi budu usmerena u  poseban namenski fond u budžetu i da se koriste isključivo za rešavanje ekoloških problema. 
 
UJEDINJENA DEMOKRATSKA SRBIJA 



Saopštenja | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Borićemo se zajedno protiv izolacionističke politike vlasti

Dugo pripremana i u javnosti promovisana promena strateške orijentacije Srbije konačno je obznanjena i to neformalno od strane ultradesnog krila vladajuće stranke. Poslanik SNS Vladimir Đukanović je izgovorio stav za koji je režim dugo pripremao javnost, a to je konačno odustajanje Srbije od procesa pridruživanja Evropskoj uniji
Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Saopštenja | Ponedeljak, 08. 04. 2024. | Komentara: 0



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook