Ujedinjena demokratska Srbija apeluje na Vladu i predlaže moguće mere za pomoć privredi i zaposlenima

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Nedelja, 22. 03. 2020. | Komentara: 0

Ujedinjena demokratska Srbija apeluje na Vladu i predlaže moguće mere za pomoć privredi i zaposlenima

Koalicija Ujedinjena demokratska Srbija (UDS) upućuje apel Vladi Srbije da hitno posveti pažnju kreiranju što efikasnijeg paketa mera koji bi olakšao položaj privrede, posebno malim i srednjim preduzećima koja su trenutno najugroženija. Značajan deo privrede je već izložen gubicima ili će tek pretrpeti posledice krize izazvane koronavirusom, pa je nužno obezbediti mere koje će olakšati poziciju i preduzeća i zaposlenih u ovim i teškim vremenima koja su pred svima nama.

Iako je u ovom momentu apsolutni prioritet zaštita ljudskih života, očuvanje zdravstvenog sistema i sprečavanje katastrofalnih posledica po život građana, moramo da vodimo računa i o tome da veliki deo privrede, kao i mnogi zaposleni, već trpe ili će trpeti veliku štetu i gubitke. UDS je posebno svesna da će u narednim nedeljama naročito biti ugroženi mali i srednji biznisi, preduzetnici, mnogobrojni mali i srednji poslodavci koji će teško, bez celovitog paketa mera i pomoći države, moći da opstanu ili bar umanje veliku štetu koja im preti. 

Ujedinjena demokratska Srbija predlaže istovremeno i moguće pravce za kreiranje paketa poteza koji bi ulili sigurnost najugroženijim delovima privrede, zaštitili zaposlene, smanjili rizike od gubitka poslova, a sve vodeći računa o teškoj poziciji i same države i nužnosti da mere koje će biti usvojene budu brze, efikasne i održive, kako ne bi dovele u pitanje sistem javnih finansija i stabilnost budžeta Srbije. 

UDS predlaže razmatranje sledećih mera, koje bi obezbedile: smanjenje nameta na rad i olakšavanje pozicije i zaposlenih i poslodavaca, paket konkretnih poreskih olakšica, kao i olakšavanje položaja privrede, posebno malih i srednjih preduzeća i preduzetništva, kroz olakšani pristup nužnim kreditima.

Mere koje se tiču nameta na rad i olakšavanja pozicije i zaposlenih i poslodavaca:
- Da poslodavcima bude omogućeno da plaćaju samo 50% nameta za zaposlene koji rade od kuće (puno radno vreme i nepuno radno vreme)

- Da poslodavcima bude omogućeno da ne plaćaju nikakve namete za zaposlene koji su na plaćenom odsustvu („prinudnom odmoru“) i na minimalnu neto zaradu
Poreske olakšice:
- Moratorijum na naplatu paušalnog poreza (na min. 3 meseca) kod preduzetnika/obveznika paušalnog oporezivanja koji su ostali bez prihoda u teškim okolnostima epidemije koronavirusa i poremećaja koje je ona izazvala. Omogućavanje da, nakon normalizacije poslovanja, ovako nastali dug po osnovu poreza otplate na 24 rate, kako ih, nakon izlaska iz akutne krize, ne bi dočekao težak teret jednokratnog plaćanja velikih obaveza

- Privremeno oslobađanje od nameta na rad za zaposlene na plaćenom odsustvu (uz regres iz budžeta tako stvorenih gubitaka koje bi pretrpeli gradovi i opštine)

- Sufinansiranje nameta na rad za zaposlene koji rade od kuće

- Odlaganje poreza na dobit

- Odlaganje poreza na imovinu
Olakšavanje položaja privrede, posebno malih i srednjih preduzeća i preduzetništva u oblasti kredita:
- Obezbeđivanje državnih garancija za zaduživanje malih i srednjih preduzeća kod banaka

- Obezbeđivanje državnih subvencija za zaduživanje malih i srednjih preduzeća kod banaka

- Mogućnost zaduživanja malih i srednjih preduzeća kod Fonda za razvoj

- Olakšavanje poslovanja i pozicije poslovnih banaka (i time olakšavanje kreditiranja privrede) kroz smanjenje rezervacija i obaveznih rezervi

Mere koje se odnose na demotivisanje poslodavaca da se odlučuju za otkaz zaposlenima, otvaranje veće mogućnosti za vraćanje zaposlenih na rad kad prestane akutna kriza i olakšavanje položaja nezaposlenih:
- Naknadu za nezaposlene plaćati i zaposlenima na neplaćenom odsustvu

              UJEDINJENA DEMOKRATSKA SRBIJASaopštenja | Petak, 05. 06. 2020. | Komentara: 0

UDS: Bićemo glas građana u parlamentu

Marko Đurišić, prvi na izbornoj listi Ujedinjene demokratske Srbije rekao je u Novom Sadu da će poslanici sa ove liste biti glas građana u parlamentu i da nikada neće odustati od borbe za bolji život svih ljudi u Srbiji.
Saopštenja | Četvrtak, 04. 06. 2020. | Komentara: 0

Čanak: Izgradnju Fruškogorskog koridora što hitnije realizovati

Grupa republičkih i pokrajinskih poslanika, predvođena Nenadom Čankom, obišla je fruškogorsku saobraćajnicu. Nakon uvida u situaciju na terenu  poslanici su poručili da se izgradnja Fruškogorskog koridora mora što hitnije realizovati i prebaciti iz dugogodišnjih predizbornih obećanja u realnost.
Saopštenja | Četvrtak, 04. 06. 2020. | Komentara: 0

UDS: Vojvodina doprinosi stabilizaciji odnosa u čitavom regionu

Tomislav Žigmanov, jedan od lidera Vojvođanskog fronta i kandidat na poslaničkoj listi Ujedinjene demokratske Srbije istakao je da je Novi Sad multikulturalni grad, sa velikim  bogatstvom različitosti svih zajednica. ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook