Velika simbolika u hapšenju Gorana Hadžića

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 20. 07. 2011. | Komentara: 0

Velika simbolika u hapšenju Gorana Hadžića

LSVNOVI SAD, 20. jul - Velika je simbolika u tome da je baš na današnji dan, kada je posle sedam godina skrivanja uhapšen Goran Hadžić, 20. jula 1941. godine u Viševcu kod Smederevske Palanke streljan Jozef Šulc. Podsetimo, ovaj nemački vojnik odbio je naređenje svog oficira da strelja 18 partizana. Skinuo je vojničke oznake, stao pred streljački stroj i ubijen je zajedno sa njima.

Šulc je pokazao da i vojnik ima i čast i odgovornost. Pokušao je da zlo spreči i bio kadar da pogine da bi bio čovek. Njegovim nadređenima danas bi se sudilo u Haškom tribunalu. Baš kao što to čeka i Gorana Hadžića.

Šest meseci nakon herojskog gesta Jozefa Šulca, od 21. do 23. januara 1942. u Novom Sadu je ubijeno ili pod led bačeno 1.246 civila Srba, Jevreja i Roma. Šandor Kepiro, kojeg je budimpeštanski sud upravo oslobodio odgovornosti za učešće u zločinu, tada je bio oficir mađarske žandarmerije.

Zato Kepiro mora da odgovara, bez obzira na godine i zdravstveno stanje.

Liga socijaldemokrata Vojvodine još jednom poziva nadležne državne organe Srbije da od mađarskog pravosuđa zatraže ponavljanje suđenja Šandoru Kepirou.
Ako budimpeštanski sud nije u stanju da organizuje to suđenje, novosadski sigurno jeste. Makar mu se sudilo i u odsustvu.

Biro za informisanje
Lige socijaldemokrata Vojvodine




Saopštenja | Ponedeljak, 04. 04. 2016. | Komentara: 0

Pobeda LSV put ka punoj autonomiji Vojvodine

Predsednik Političkog saveta Lige socijaldemokrata Vojvodine Dušan Jakovljev poručio je večeras u Novom Sadu da je 7 odsto republičkog budžeta, koliko po Ustavu iznosi pokrajinski budžet, sramno malo, ali da je i ta ustavna odredba kršena čime je Vojvodina zakinuta za dve milijade evra.
Saopštenja | Subota, 02. 04. 2016. | Komentara: 0

Vlast odgovorna za anarhiju i bezakonje na vojvođanskim oranicama

Kikinda, 02. april - Liga paora Vojvodine upozorava na tešku situaciju širom Vojvodine i haos u kojoj državne oranice širom Vojvodine zauzima sve više uzurpatora i koja uskoro može za rezultat imati nove fizičke obračune.
Saopštenja | Petak, 01. 04. 2016. | Komentara: 0

Čanak: Članstvo u EFA je veliko priznanje za LSV

Novi Sad, 01. april - Današnje pridruživanje Lige socijaldemokrata Vojvodine European Free Aliance je veliko priznanje za Ligu socijaldemokrata Vojvodine i njenu doslednu dvadesetšestogodišnju politiku – izjavio je danas na Korzici, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, nakon što je LSV jednoglasno primljena u članstvo Evropskog slobodnog saveza.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook