Velika važnost izbora za Savete nacionalnih manjina/zajednica

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Nedelja, 08. 07. 2018. | Komentara: 0

Velika važnost izbora za Savete nacionalnih manjina/zajednica

Novi Sad, 08. jul 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine nada se da će izbori za Savete nacionalnih manjina/zajednica ove godine biti mnogo bolje organizovani, te da će nadležni organi učiniti sve da što veći broj pripadnika nacionalnih manjina/zajednica učestvuje u izbornom procesu.

LSV

Nedavno je najavljeno da će se izbori za Savete nacionalnih manjina/zajednica odžati na jesen.

Prethodni izbori, koji su održani 2014. godine, jasno su pokazali da je država malo zainteresovana za veću participaciju nacionalnih manjina u glasanju za njihova predstavnička tela.

Pre četiri godine ovi izbori protekli su neprimetno. Državni organi su bili veoma slabo uključeni u proces pozivanja birača da se upišu u posebne biračke spiskove, a potom i da učestvuju u glasanju.

Mediji su 2014. više pratili izbore u susednim, pa i dalekim državama, nego izbore za Savete nacionalnih manjina/zajednica.

Sve to uslovilo je znatno slabiju participaciju birača nego 2010. godine.

Očekujemo da će nadležno ministarstvo učiniti sve da se manjkavosti ovog izbornog procesa sada isprave, te da dobiju treman kakav imaju i izbori na svim drugim nivoima vlasti u Republici Srbiji.

Republika Srbija je država svih njenih građana. To stoji u Ustavu, ali se svakodnevno mora dokazivati i u praksi.

Član Izvršnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Zdenko Kolar



Saopštenja | Sreda, 17. 01. 2024. | Komentara: 0

Poglavar Srpske pravoslavne crkve treba da pomaže ženama umesto što ih napada

U vreme kada Republika Srbija ima nezapamćeno visoku godišnju statistiku ubistava žena (femicida) i kada bi trebalo sistemski rešavati ovaj, kao i druge ogromne probleme vezane za ekspanziju nasilja u društvu koje kao rezultat ima smrtne ishode, svi akteri bi trebalo prevashodno da se bave prevencijom i rešavanjem ovih gorućih problema.

Saopštenja | Petak, 12. 01. 2024. | Komentara: 0

Sela u Srbiji nestaju. Zahtevamo decentralizaciju zemlje i oporavak sela

Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI podseća  da je tačno pre pet godina Vlada Srbije započela postupak formiranja Nacionalnog tima za spas sela.

Saopštenja | Utorak, 09. 01. 2024. | Komentara: 0

Potonula barža na Dunavu nije samo ekološki problem

Akcident na Dunavu, kada je barža sa 1.000 tona veštačkog đubriva udarila u stub mosta kod Bačke Palanke i potonula, zahteva da bude proglašen za vanrednu situaciju. To nije samo ekološki problem.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook