Vlada Srbije pomaže grad Beograd kao da je on najsiromašniji grad u zemlji

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Ponedeljak, 04. 11. 2019. | Komentara: 0

Vlada Srbije pomaže grad Beograd kao da je on najsiromašniji grad u zemlji

Novi Sad, 4. novembar 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva Vladu Republike Srbije da prestane sa praksom uplata dotacija iz svoje budžetske rezerve grada Beogradu. 

LSV

Mediji su ranije danas preneli informaciju da je Vlada Srbije budžet glavnog grada obogatila za novih 16 miliona dinara. Vlada je to isto uradila i nekoliko puta u toku 2018. i 2019. godine. Uplaćivano je 100, pa 120 miliona dinara, a u celoj 2018. godini više od 450 miliona dinara.

U trenutku dok većina lokalnih samouprava, i bukvalno, jedva preživljava, Vlada redovno daje finansijsku injekciju gradu Beogradu. 

Tokovi javnih finansija u našoj zemlji su već decenijama veoma poznati. Sredstva se snažno usmeravaju, pre svega, ka Beogradu. U glavnom gradu se sprovode brojni kapitalni projekti, o kojima građani Kikinde, Zaječara ili Kraljeva mogu samo da sanjaju. Nedavno je javnost upoznata i sa vestima o izgradnji novih stambenih blokova u Beogradu. 

Sa druge strane, ostatak zemlje jedva preživljava i ubrzano se prazni. Stroga centralizacije načinila je lokalne samouprave praznim ljušturama, u kojima malo toga funkcioniše. 

Nažalost, stvarnost pokazuje da će, verovatno, stanje biti i gore. 

Beogradski centralizam nema kraja. Od 2014. godine za novogodišnju rasvetu u glavnom gradu potrošeno je oko 800 miliona dinara! Celi godišnji budžeti mnogih opština u Srbiji. 

LSV postavlja pitanje članovima kabineta premijerke Ane Brnabić: Koliko ostali krajevi Srbije treba još da osiromaše da bi im Vlada pomogla? 

Znamo da nas vlast u Beogradu slabo čuje, ali ih podsećamo na njihovu obavezu da sprovode Evropsku povelju o lokalnoj samoupravi, koju je Skupština Srbije ratifikovala 2007. godine.

Sve što rade, nažalost, ukazuje na suprotno. 

Portparol
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Aleksandar Marton



Saopštenja | Petak, 19. 01. 2024. | Komentara: 0
Saopštenja | Sreda, 17. 01. 2024. | Komentara: 0

Poglavar Srpske pravoslavne crkve treba da pomaže ženama umesto što ih napada

U vreme kada Republika Srbija ima nezapamćeno visoku godišnju statistiku ubistava žena (femicida) i kada bi trebalo sistemski rešavati ovaj, kao i druge ogromne probleme vezane za ekspanziju nasilja u društvu koje kao rezultat ima smrtne ishode, svi akteri bi trebalo prevashodno da se bave prevencijom i rešavanjem ovih gorućih problema.

Saopštenja | Petak, 12. 01. 2024. | Komentara: 0

Sela u Srbiji nestaju. Zahtevamo decentralizaciju zemlje i oporavak sela

Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI podseća  da je tačno pre pet godina Vlada Srbije započela postupak formiranja Nacionalnog tima za spas sela.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook