Vlada Srbije slaba, puno luta i okrenuta centralizmu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 14. 10. 2017. | Komentara: 0

Vlada Srbije slaba, puno luta i okrenuta centralizmu

Novi Sad, 14. oktobar 2017 - Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da današnje obraćanje predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić samo ojačava uverenje da je prvih 100 dana rada Vlade Srbije nastavak politike nejasnog političkog kursa.

lsv

Sasvim je jasno da kabinet Ane Brnabić nema ozbiljnu spoljnopolitičku strategiju. Deklarativna privrženost evropskim integracijama često se zamenjuje mitološkim populizmom, a istupi pojedinih ministara u dubokoj su suprotnosti sa zvaničnom spoljnopolitičkom orijentacijom.

Premijerka Brnabić ne pruža odgovore o statusu takozvanog Rusko-srpkog humanitarnog centra u Nišu, a skandal sa odnošenjem stenograma intervuja Bloombergu ambasadoru Ruske Federacije i danas sramoti našu državu.

LSV primećuje i da se nastavlja politika nedovoljne iskrenosti prema državnom integritetu Bosne i Hercegovine kroz nekritički odnos prema predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

Nabavljaju se ratni avioni, vodi se skupa trka u naoružavanju, a šta se dešava sa nabavkom ledolomaca koji su preko potrebni našoj zemlji u zimskom periodu?

Unutrašnja politika Vlade temelji se na centralističkom pristupu. Beogradski region je jedini koji je razvijen, a, na primer, prosečne plate zaposlenih radnika su u Vojvodini niže od beogradskih za 23%, pa i ne čudi što premijerka Brnabić u današnjem obraćanju nijednom nije pomenula rešavanje otvorenih pitanja vezanih za autonomiju Vojvodine.

Grade se mega kompleksi u Beogradu, a ostatak države jedva preživljava.

Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji je predložila Vlada, jasan je signal da je u Srbiji na delu još snažnija centralizacija.

Nedovoljno brz rast bruto društvenog proizvoda dokaz je slabosti privrede i zavisnosti od poljoprivredne prozivodnje. Otuda i čudi nedovoljan angažman Vlade u cilju sanacije posledica katastrofalne suše u Vojvodini.
Dvadeset prvi vek u Srbiji nije samo digitalizacija, nego i pristojno i odgovorno ponašanje članova Vlade, a svi smo svesni da to često nije tako.

Nažalost, Vlada Srbije pokazala je brojne slabosti, neprecizan kurs i okrenutost centralizmu.

Nimalo ohrabrujuće za evropsku perspektivu naše zemlje!

Generalni sekretar
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Bojan Kostreš




Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

Nedopustivo je da se SPC meša u državne poslove i propagira neravnopravnost u društvu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva narodne poslanike Skupštine Srbije da se drže slova Ustava i odbiju mešanje Srpske pravoslavne crkve u poslove države.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook