Vojvođanski front: Srbiju organizovati u pet izbornih jedinica

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 06. 03. 2021. | Komentara: 0

Vojvođanski front: Srbiju organizovati u pet izbornih jedinica

NOVI SAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine i Vojvođanski front predstavili su predlog novog izbornog zakona Republike Srbije koji podrazumeva novu izbornu organizaciju države u pet izbornih jedinica. Dokument je zajednički predlog članica Vojvođanskog fronta i potpisaće ga LSV, Vojvođanska partija, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Rumunska stranka, Crnogorska partija, Zajedno za Vojvodinu, Forum intelektualaca V-21, Savez vojvođanskih Slovaka i Vojvođanska zelena unija.

LSV

Predlog Vojvođanskog fronta je da se Srbija organizuje u pet izbornih jedinica.

Prva bi obuhvatala upravne okruge na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine, koji već imaju svoje izbore za pokrajinski parlament i u tom smislu je to jedna zaokružena izborna celina. U Vojvodini je na poslednjim izborima bilo 1.693.838 birača. Na osnovu toga bi se za NSRS biralo 64 narodnih poslanika, a u aktuelnom je 48 poslanika iz Vojvodine.

Druga izborna jedinica bi obuhvatala grad Beograd koji je, takođe, jedna zaokružena izborna celina. Sličan je i broj birača (1.604.376) i u njoj bi se birao 61 narodni poslanik, umesto sadašnjih 94.

Treća bi obuhvatala Mačvanski, Kolubarski, Zlatiborski, Moravički, Raški, Šumadijski, Podunavski i Rasinski okrug. I u njoj ima 1.722.822 birača i iz nje bi se biralo 65 narodnih poslanika.

Četvrta izborna jedinica obuhvatala bi Braničevski, Pomoravski, Borski, Zaječarski, Toplički, Nišavski, Pirotski, Jablanički i Pčinjski okrug. Tu je 1.446.023 birača i iz nje bi dolazilo 55 narodnih poslanika.

Peta izborna jedinica obuhvata upravne okruge na teritoriji Kosova i Metohije i sve birače upisane u birački spisak, a koji nisu na teritoriji prvih pet izbornih jedinica (dijaspora). Tu je upisano 95.000 birača i biralo bi se pet narodnih poslanika.

Mandati bi se raspoređivali srazmerno broju osvojenih glasova, metodom najvećeg količnika (Dontova raspodela). Broj narodnih poslanika koji se bira bi se usklađivao u momentu raspisivanja izbora, a na osnovu broja upisanih birača u datoj izbornoj jedinici. Cenzus bi bio tri odsto osvojenih glasova, a za stranke nacionalnih zajednica bi važio prirodni prag, osim u slučajevima kada određena nacionalna zajednica, u određenoj izbornoj jedinici po ovoj podeli ima po popisu više od pet odsto svoje populacije.

Ovakav predlog podrazumeva i veći broj biračkih mesta, a da bi se kandidovala izborna lista potrebno je 5.000 overenih potpisa birača, a za svaku sledeću još po hiljadu potpisa.

Vojvođanski front će Predlog novog  izbornog zakona dostaviti predsedniku Narodne Skupštine Srbije Ivici Dačiću i izvestiocu Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimiru Bilčiku.

 

Vojvođanski front




Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

Nedopustivo je da se SPC meša u državne poslove i propagira neravnopravnost u društvu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva narodne poslanike Skupštine Srbije da se drže slova Ustava i odbiju mešanje Srpske pravoslavne crkve u poslove države.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook