Vojvođanski paori izvukli BDP, a umanjene im subvencije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 12. 2014. | Komentara: 0

Vojvođanski paori izvukli BDP, a umanjene im subvencije

Novi Sad, 22. decembar - Liga socijaldemokrata Vojvodine još jednom poziva Vladu Republike Srbije da prihvati amandmane na Predlog zakona o budžetu Republike Srbije za 2015. godinu i ispravi niz nelogičnosti i nepravdi.

canak

Poljoprivreda je ove godine ostvarila rast od 1,5% što je uticalo na smanjenje ukupnog pada bruto društvenog prozvoda. Opet su vojvođanski paori izvukli BDP, a ukupna masa subvencija za poljoprivredu je umanjena za 10%?! Prema onome što se vidi iz Predloga budžeta, očekuje se da sledeće godine pad BDP bude 0,5% i umesto da se podrži poljopivreda koja beleži rast - njoj se umanjuju subvencije.

Sa druge strane, činjenica je i da u zemlji u kojoj se umanjuju plate i penzije, u kojoj se štedi na prosvetarima i poljoprivrednicima i u kojoj je početkom godine podignut i PDV na hranu i lekove, crkva i dalje ne plaća porez, rudna renta je i dalje najniža u Evropi i plaćamo posrednike u kupovini gasa. Ako građani moraju da osete uštede, nema razloga da uštede ne krenu i sa ove strane.

Iz predloženog budžeta se vidi i da je 32 milijardi dinara određeno za plaćanja po garancijama za kredite koje su uzela državna javna preduzeća (Srbijagas, Galenika) što čini oko 250 miliona evra. Treba imati u vidu da, kada se iz pokrajinskog budžeta izuzmu transferna sredstva, Vojvodini ostaje 27,5 milijardi dinara. To znači da Vojvodina, u najboljem slučaju, raspolaže sa onoliko koliko vrede dugovi gubitaških javnih preduzeća.

Sve u svemu, prihodi budžeta Republike Srbije su 924 milijarde dinara, a sredstva kojima raspolaže AP Vojvodina koja čini trećinu teritorije i stanovništva su 30 puta manja. Rečju, Vojvodina, po ovom budžetu, vredi koliko gubitaška preduzeća koštaju državu u samo jednoj godini, a vojvođanski paori podižu BDP i zbog toga ih kažnjavaju umanjenjem subvencija.

Predsednik
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Nenad Čanak

 




Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook