Vojvodino, srećan ti rođendan!

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 15. 05. 2018. | Komentara: 0

Vojvodino, srećan ti rođendan!

Novi Sad, 15. maj 2018 - Na današnji dan pre 170 godina Vojvodina je izašla na evropsku pozornicu kao istorijski subjekt. Iako su mnogi pokušavali da je ospore ili ukinu, Vojvodina i dalje postoji i postojaće.

LSV
 
Na znamenitoj Majskoj skupštini od 13. do 15. maja 1848. u Sremskim Karlovcima, pobunjeni Srbi u velikoj evropskoj revoluciji 1848–1849. tražili su formiranje Srpske Vojvodine sa teritorijama: Srema, Banata sa Kikindskim distriktom, Bačke sa Šajkaškim distriktom, Baranje i Vojne granice. Bio je to prvi put precizno zaokružen program teritorijalne autonomije Vojvodine unutar Habzburške monarhije.
 
Tada su definisane granice Vojvodine, njeno ime i znamenja. Iako navedene ideje nisu realizovane 1848. od Majske skupštine je opstajala svest o istorijskom imenu Vojvodine, potrebi njene samobitnosti, teritorijalnoj omeđenosti i specifičnim identitetskim karakteristikama.
 
U drugačijim okolnostima, puna autonomija Vojvodine biće ostvarena vek kasnije, kao rezultat antifašističke borbe. Na Skupštini izaslanika naroda Vojvodine 30. i 31. jula 1945. predstavnici Srba, Mađara, Hrvata, Slovaka, Rumuna, Rusina i Jevreja, doneli su na osnovama istorijskih, nacionalnih i drugih specifičnosti, odluku o formiranju Autonomne pokrajine Vojvodine. Istovremeno je na Skupštini odlučeno da se novoformirana Autonomna pokrajina Vojvodina prisajedini državi Srbiji, kao delu jugoslovenske federacije. 
 
Vrhunac svoga društvenog, ekonomskog i kulturnog razvoja AP Vojvodina dostiže nakon što je 28. februara 1974. dobila pravo na zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast što je zasvođeno usvajanjem prvog i jedinog Ustava Vojvodine.
 
Svi navedeni datumi su važni i predstavljaju međaše u istoriji Vojvodine, ali su i oznake trajanja političkog subjektiviteta Vojvodine u vremenu, žilavosti ideje i potrebi borbe za njega.
 
Generalni sekretar 
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Bojan Kostreš



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

Nedopustivo je da se SPC meša u državne poslove i propagira neravnopravnost u društvu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva narodne poslanike Skupštine Srbije da se drže slova Ustava i odbiju mešanje Srpske pravoslavne crkve u poslove države.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook