Vojvodino, srećan ti rođendan!

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 30. 07. 2019. | Komentara: 0

Vojvodino, srećan ti rođendan!

Novi Sad, 30. jul 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine podseća javnost da je 31. jula 1945. Skupština izaslanika naroda Vojvodine formirala Autonomnu Pokrajinu Vojvodinu na temeljima antifašizma. AP Vojvodina je stvorena zahvaljujući velikom doprinosu vojvođanskih naroda borbi protiv fašizma. Vojvodina je 31. jula 1945. stvorena kao nadnacionalna i multietnička pokrajina koja pripada svim narodima koji u njoj žive. 

LSV

Druga istorijska odluka Skupštine izaslanika iz 1945. je da se formirana Autonomna Pokrajina Vojvodina, slobodnom voljom svojih naroda, priključuje Srbiji, kao federalnoj jedinici tadašnje Jugoslavije. 

Istorijske pouke 31. jula 1945. su jasne. Vojvodina je sama konstituisala svoju autonomiju. Vojvodina odlukom svoje skupštine postaje deo Srbije, ali kao autonomna pokrajina. Zbog toga ne prihvatamo istorijski falsifikat zapisan u Ustavu Srbije da je Vojvodina nastala 2006. godine. 

LSV sa žaljenjem konstatuje da aktuelna vlast u pokrajini jedini pravi rođendan Vojvodine odbija da obeležava. Podsećamo da je LSV u Skupštini Vojvodine, kada se glasalo o istorijskim datumima od značaja za našu pokrajinu, snažno zahtevala da se i 31. juli 1945. uvrsti kao jedan od ključnih datuma naše istorije. Odbijanjem da se takva odluka izglasa naprednjačka vlast u pokrajini se narugala istoriji i još jednom negirala proslavljene antifašističke tradicije Vojvodine.

Njima svima uprkos, Vojvodino, srećan ti rođenadan!

Predsednik 
Lige socijaldemokrata Vojvodine 
Nenad Čanak



Saopštenja | Petak, 19. 01. 2024. | Komentara: 0
Saopštenja | Sreda, 17. 01. 2024. | Komentara: 0

Poglavar Srpske pravoslavne crkve treba da pomaže ženama umesto što ih napada

U vreme kada Republika Srbija ima nezapamćeno visoku godišnju statistiku ubistava žena (femicida) i kada bi trebalo sistemski rešavati ovaj, kao i druge ogromne probleme vezane za ekspanziju nasilja u društvu koje kao rezultat ima smrtne ishode, svi akteri bi trebalo prevashodno da se bave prevencijom i rešavanjem ovih gorućih problema.

Saopštenja | Petak, 12. 01. 2024. | Komentara: 0

Sela u Srbiji nestaju. Zahtevamo decentralizaciju zemlje i oporavak sela

Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI podseća  da je tačno pre pet godina Vlada Srbije započela postupak formiranja Nacionalnog tima za spas sela.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook