Vratite helikoptere policiji u Vojvodini

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Četvrtak, 01. 08. 2019. | Komentara: 0

Vratite helikoptere policiji u Vojvodini

Novi Sad, 01. avgust 2019 - Tokom obilaska helikopterske jedinice i razgledanja trećeg od četiri Erbasova helikoptera H-145M namenjenih policiji MUP-a, ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Stefanović dr Nebojša rekao je da je nabavkom ovih letelica, posle 40 godina, počela obnova Helikopterske jedinice MUP-a.

LSV

Helikopteri će biti korišćeni za transport specijalnih jedinica, nadzor državne granice, kontrolu saobraćaja, gašenje požara i spasavanje ljudi. Opremljeni su najmodernijom opremom za noćno osmatranje, medicinskom opremom za pružanje hitne medicinske pomoći u transportu, ali i mitraljezom!? Što se moglo videti u televizijskom prenosu prilikom posete ministra Stefanovića.

Liga socijaldemokrata Vojvodine želi da podseti građanke i građane Srbije da je do 1988. godine Pokrajinski sekretarijat za unutrašnje polslove AP Vojvodine imao svoja 4  helikoptera: (Bell 206 JetRabger II YU-HAV, Bell 206 JetRanger III YU-HDA, Bell 206L LongRanger YU-HBR, i Sa,365N Dauphin 2 YU-HCU), koje je MUP Srbije (kao i moderna vozila i sredstva veze) „u ime jedinstva Srbije“ oduzeo, za predstojeće doba centralizacije i dekadencije Srbije, i nije ih vratio, iako su sva ta sredstva plaćena isključivo novcima Vojvođana.

Jedna od osnovnih namena policijskih helikoptera u Vojvodini bila je praćenje stanja i rasporeda saobraćaja na putevima Vojvodine, uočavanje i dojavljivanje šumskih i poljskih požara, uočavanje nedozvoljenih delatnosti na nepristupačnim mestima, rekama i kanalima, organizovanja policijskih potera, traganja i spasavanja i veoma često za koordinacija auto-patrolnih delatnosti za područje koje je pokrivalo 20 patrolnih automobila, transport povređenih i evakuaciju ljudi, sletanjem na mesta saobraćajnih i drugih nesreća, čime se pokazala njegova puna upotrebna vrednost, što od tada, priznaćete u Srbiji nije viđeno.

Let helikoptera nije jeftin, a još je skuplji ako helikopter stoji prizemljen i samo je opravdan ako ispuni više od onoga što se od njega očekuje, pa je stoga apslolutno beskoristan i samim time izuzetno skup ako leti bez cilja i svrhe, a tek delimično isplativ ako leti isključivo radi prevencije.

Upotreba helikoptera u MUP-u danas je svedena na vežbe žandarma i SAJ-a za „borbena dejstva“ i revijalno prikazivanje umeća specijalaca, pred kojima deca, široko raširenih očiju, ostaju bez daha.     

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je krajnje vreme da se učini neophodan kvalitativni skok i da se bar jedan od nabavljenih helikoptera vrati u Vojvodinu i podigne na nivo koji će potpuno opravdati znatne troškove eksploatacije, kao što je to bilo u PSUP-u Vojvodine gde je helikopter bio potpuno integrisan u sektorski način rada policije.

 Liga socijaldemokrata Vojvodine  će u narednom periodu podneti u Skupštini AP Vojvodine inicijativu za uklanjanje formalnih prepreka, u smislu formiranja Direktorata vojvođanske policije,  koje čine mnogo manji problem i zahtevaju mnogo manje vremena, nego što je dugotrajan proces neadekvatne upotrebe ovako skupe tehnike na način koji je policijskoj službi potpuno stran.   

  

Predsednik Stručnog saveta za odbranu i bezbednost
i član Glavnog odbora LSV
Velimir Kovačević




Saopštenja | Utorak, 28. 03. 2017. | Komentara: 0

Čanak: Vučić sigurno ne može da računa na naš glas

Kandidat za predsednika Republike Srbije Nenad Čanak poručio je sinoć u Novom Pazaru da ne bi bilo dobro za Srbiju da Aleksandar Vučić pobedi i pozvao građane da u što većem broju izađu na izbore 2. aprila. On je istakao da je jako važno doći do drugog kruga predsedničkih izbora.
Saopštenja | Ponedeljak, 27. 03. 2017. | Komentara: 0

Krivični postupak protiv Šešelja

Pozivam institucije sistema u Republici Srbiji da reaguju i po službenoj dužnosti pokrenu krivični postupak protiv predsedničkog kandidata Vojislava Šešelja. Čak i tokom predizborne kampanje moraju se poštovati Ustav i zakoni države u kojoj politički delujemo.
Saopštenja | Ponedeljak, 27. 03. 2017. | Komentara: 0

Osobe sa invaliditetom moraju dobiti bolju šansu

Stotine hiljada ljudi sa invaliditetom živi u Srbiji. Verujte da dobro znam sa kakvim se sve preprekama susreću u svakodnevnom životu: od barijera u kretanju, do otvorene diskriminacije pri ostvarivanju svojih ljudskih prava, naročito prilikom zapošljavanja.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook