Vratiti Vojvodini penzioni fond

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 29. 04. 2017. | Komentara: 0

Vratiti Vojvodini penzioni fond

Novi Sad, 29. april 2017 - Minimalna penzija u Srbiji iznosi svega 13.655 dinara, dok čak 11% penzionera prima iznos niži od zagarantovanog.

LSV

Za razliku od Srbije u kojoj penzioneri već tri godine  primaju umanjenu penziju zbog rupa u budžetu, u Sloveniji je parlament, bez ijednog glasa protiv, usvojio izmene zakona o penzionom i invalidskom osiguranju, prema kojima će svi koji imaju pune uslove za starosnu penziju primati zagarantovanih minimalnih 500 evra.

Ova razlika minimalnih penzija u Srbiji i Sloveniji je za nevericu, pre svega kada se u obzir uzmu iznosi koje su penzioneri primali pre 28 godina.

Prosečna penzija u Sloveniji 1989. godine bila je svega 15% viša od penzije u Vojvodini, koja je sa Hrvatskom zauzimala drugi poziciju u SFRJ.

Kako je moguće da naši najstariji sugrađani mesečno u proseku primaju 340% nižu penziju od građana Slovenije? Kako je moguće da je za svega 28 godina Vojvodina 22 puta slabija od Slovenije u pogledu finansijske brige o svojim najstarijim građanima?

Odgovor leži u činjenici da AP Vojvodine nema svoj penzioni Fond, koji je ukinut dolaskom Slobodana Miloševića na vlast.

Pokrajinski Fond za penzijsko innvalidsko osiguranje Vojvodine bio je primer dobre organizovane institucije. U trenutku kada je ukinut i integrisan u PIO Fond Srbije imao je četiri penzije viška, ali je taj višak nestao u ratovima i avanturama nacionalističkih vlasti Srbije devedesetih godina.

Činjenica da se danas penzije isplaćuju iz budžeta je veoma loša i potrebne su korenite reforme u cilju poboljšanja stanja u ovoj oblasti.

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je jedna od osnovnih pretpostavki poboljšanja položaja vojvođanskih penzionera ponovo formiranje PIO Fonda AP Vojvodine.

Naravno, ovaj proces mora pratiti i promena celokupnog sistema vlasti i uprave u našoj državi, jer bez decentralizacije, neće biti ni razvoja zemlje, a to je preduslov za privlačenje investicija i otvaranje novih radnih mesta.

Biro za informisanje
Lige socijaldemokrata Vojvodine




Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

Nedopustivo je da se SPC meša u državne poslove i propagira neravnopravnost u društvu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva narodne poslanike Skupštine Srbije da se drže slova Ustava i odbiju mešanje Srpske pravoslavne crkve u poslove države.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook