Za beogradsku gondolu 3,7 puta više para nego za ceo Fond lokalnih samouprava

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Nedelja, 24. 03. 2019. | Komentara: 0

Za beogradsku gondolu 3,7 puta više para nego za ceo Fond lokalnih samouprava

Novi Sad, 24. mart 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine već godinama ukazuje na pogubne posledice centralizacije koja vlada u našoj zemlji. 

Razlika u razvijenosti Beograda i drugih sredina sve je veća. To za posledicu ima drastičan pad broja stanovnika delova zemlje koji nisu grad Beograd. Pojedini krajevi su, bukvalno, opusteli. 

LSV

Nažalost, apeli ne nailaze na bilo kakvo razumevanje vladajućih krugova.

Jedna od slika u nizu primera katastrofalnog odnosa prema gradovima i opštinama u Srbiji je i vest da je za Fond za lokalne samouprave ove godine namenjeno oko 489 miliona dinara.

Gradovi i opštine iz ovog Fonda mogu finansirati izgradnju infrastrukture, uvođenje e-uprave, te organizaciju kulturnih, turističkih i sportskih manifestacija.

Valja naglasiti da u Srbiji postoji 174 jedinica lokalne samouprave.

Sa druge strane, mediji su izvestili da će izgradnja famozne gondole u Beogradu, koja bi povezivala Kalemgdan i Ušće, koštati 1,8 milijardi dinara. Dakle, samo za jedan projekat u Beogradu opredeljeno je 3,7 puta više sredstava nego za celokupan Fond za lokalne samouprave.

Još je tragičnije ako se uporede iznosi sredstava koji su opredeljeni za izgradnju muzičke fontane na Slaviji i novogodišnje ukrašavanje Beograda 2018. godine. Ukupno je za ova dva projekta utrošeno preko 500 miliona dinara. Dakle, više od sredstava koja se nalaze u Fondu za sve lokalne samouprave u Srbiji.

Novogodišnji ukrasi na ulicama Beograda, očito, imaju prednost nad problemima u Srbobranu, Irigu, Negotinu ili Kraljevu. 

LSV smatra da je ovakav odnos prema krajevima Srbije, koji nisu grad Beograd, krajnje sramotan.

Podsećamo predstavnike vlasti da oni imaju obavezu poštovanja Evropske povelje o lokalnoj samoupravi, koju je Narodna skupština Republike Srbije ratifikovala još 2007. godine.

Povelja kaže da su lokalne vlasti jedna od glavnih osnova demokratskog sistema. 

Na predstavnicima vlasti je da sami procene na koji način se oni ophode prema toj osnovi.

Član Izvršnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Marko LutkićSaopštenja | Četvrtak, 17. 10. 2019. | Komentara: 0

Ako su taksisti dobili šta su hteli, jel onda i Vojvođani da dođu da blokiraju saobraćaj u Beogradu

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je poslednji slučaj sa protestom taksista u Beogradu na najočigledniji način, u praksi, pokazao naopaku državnu politiku favorizacije Beograda i njegovih tema u odnosu na druge delove zemlje, na šta LSV ukazuje godinama.
Saopštenja | Utorak, 15. 10. 2019. | Komentara: 0

Kikinđani plaćaju da im bude toplo

Predsednik Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Kikinda i šef odborničke grupe LSV u gradskoj skupštini Miroslav Grujić, u ime svih odbornika LSV, predao je juče predsednici Skupštine grada predlog za izmenu Odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom.
Saopštenja | Ponedeljak, 14. 10. 2019. | Komentara: 0

LSV osuđuje izricanje zatvorskih kazni katalonskim političarima

Jutros je Vrhovni sud Španije izrekao drakonske zatvorske kazne za devet katalonskih lidera, od devet do trinaest godina zatvora. Razlog za nečuvene kazne, koje su primer državne represije, jeste organizovanje referenduma 2017. o nezavisnosti Katalonije. ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook