Za beogradsku gondolu 3,7 puta više para nego za ceo Fond lokalnih samouprava

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Nedelja, 24. 03. 2019. | Komentara: 0

Za beogradsku gondolu 3,7 puta više para nego za ceo Fond lokalnih samouprava

Novi Sad, 24. mart 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine već godinama ukazuje na pogubne posledice centralizacije koja vlada u našoj zemlji. 

Razlika u razvijenosti Beograda i drugih sredina sve je veća. To za posledicu ima drastičan pad broja stanovnika delova zemlje koji nisu grad Beograd. Pojedini krajevi su, bukvalno, opusteli. 

LSV

Nažalost, apeli ne nailaze na bilo kakvo razumevanje vladajućih krugova.

Jedna od slika u nizu primera katastrofalnog odnosa prema gradovima i opštinama u Srbiji je i vest da je za Fond za lokalne samouprave ove godine namenjeno oko 489 miliona dinara.

Gradovi i opštine iz ovog Fonda mogu finansirati izgradnju infrastrukture, uvođenje e-uprave, te organizaciju kulturnih, turističkih i sportskih manifestacija.

Valja naglasiti da u Srbiji postoji 174 jedinica lokalne samouprave.

Sa druge strane, mediji su izvestili da će izgradnja famozne gondole u Beogradu, koja bi povezivala Kalemgdan i Ušće, koštati 1,8 milijardi dinara. Dakle, samo za jedan projekat u Beogradu opredeljeno je 3,7 puta više sredstava nego za celokupan Fond za lokalne samouprave.

Još je tragičnije ako se uporede iznosi sredstava koji su opredeljeni za izgradnju muzičke fontane na Slaviji i novogodišnje ukrašavanje Beograda 2018. godine. Ukupno je za ova dva projekta utrošeno preko 500 miliona dinara. Dakle, više od sredstava koja se nalaze u Fondu za sve lokalne samouprave u Srbiji.

Novogodišnji ukrasi na ulicama Beograda, očito, imaju prednost nad problemima u Srbobranu, Irigu, Negotinu ili Kraljevu. 

LSV smatra da je ovakav odnos prema krajevima Srbije, koji nisu grad Beograd, krajnje sramotan.

Podsećamo predstavnike vlasti da oni imaju obavezu poštovanja Evropske povelje o lokalnoj samoupravi, koju je Narodna skupština Republike Srbije ratifikovala još 2007. godine.

Povelja kaže da su lokalne vlasti jedna od glavnih osnova demokratskog sistema. 

Na predstavnicima vlasti je da sami procene na koji način se oni ophode prema toj osnovi.

Član Izvršnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Marko LutkićSaopštenja | Nedelja, 21. 04. 2019. | Komentara: 0

Modernim Ustavom protiv beogradizacije Srbije

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je svaka vest o ekonomskom oporavku Srbije dobra, ali treba istaći da se najveći deo takvih novosti odnosi samo na teritoriju grada Beograda.
Saopštenja | Subota, 20. 04. 2019. | Komentara: 0

Ćutanje države hrabri Vojislava Šešelja

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je najava održavanja desetog Otažbinskog kongresa Srpske radikalne stranke, koji je najavljen za 4. maj u sremskom selu Hrtkovci, posledica izostanka reakcije vlasti na presudu Vojislavu Šešelju, koji je u Mehanizmu za međunarodnu krivične sudove u Hagu osuđen na deset godina zatvora.
Saopštenja | Sreda, 17. 04. 2019. | Komentara: 0

LSV osuđuje pretnje mladim novinarkama. Tražimo hitnu reakciju države!

Liga socijaldemorata Vojvodine najoštrije osuđuje pretnje koje su na portalima i društvenim mrežama upućene novinarkama Sanji Kljajić, Vanji Đurić i Mileni Popović.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook