Za beogradsku gondolu 3,7 puta više para nego za ceo Fond lokalnih samouprava

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Nedelja, 24. 03. 2019. | Komentara: 0

Za beogradsku gondolu 3,7 puta više para nego za ceo Fond lokalnih samouprava

Novi Sad, 24. mart 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine već godinama ukazuje na pogubne posledice centralizacije koja vlada u našoj zemlji. 

Razlika u razvijenosti Beograda i drugih sredina sve je veća. To za posledicu ima drastičan pad broja stanovnika delova zemlje koji nisu grad Beograd. Pojedini krajevi su, bukvalno, opusteli. 

LSV

Nažalost, apeli ne nailaze na bilo kakvo razumevanje vladajućih krugova.

Jedna od slika u nizu primera katastrofalnog odnosa prema gradovima i opštinama u Srbiji je i vest da je za Fond za lokalne samouprave ove godine namenjeno oko 489 miliona dinara.

Gradovi i opštine iz ovog Fonda mogu finansirati izgradnju infrastrukture, uvođenje e-uprave, te organizaciju kulturnih, turističkih i sportskih manifestacija.

Valja naglasiti da u Srbiji postoji 174 jedinica lokalne samouprave.

Sa druge strane, mediji su izvestili da će izgradnja famozne gondole u Beogradu, koja bi povezivala Kalemgdan i Ušće, koštati 1,8 milijardi dinara. Dakle, samo za jedan projekat u Beogradu opredeljeno je 3,7 puta više sredstava nego za celokupan Fond za lokalne samouprave.

Još je tragičnije ako se uporede iznosi sredstava koji su opredeljeni za izgradnju muzičke fontane na Slaviji i novogodišnje ukrašavanje Beograda 2018. godine. Ukupno je za ova dva projekta utrošeno preko 500 miliona dinara. Dakle, više od sredstava koja se nalaze u Fondu za sve lokalne samouprave u Srbiji.

Novogodišnji ukrasi na ulicama Beograda, očito, imaju prednost nad problemima u Srbobranu, Irigu, Negotinu ili Kraljevu. 

LSV smatra da je ovakav odnos prema krajevima Srbije, koji nisu grad Beograd, krajnje sramotan.

Podsećamo predstavnike vlasti da oni imaju obavezu poštovanja Evropske povelje o lokalnoj samoupravi, koju je Narodna skupština Republike Srbije ratifikovala još 2007. godine.

Povelja kaže da su lokalne vlasti jedna od glavnih osnova demokratskog sistema. 

Na predstavnicima vlasti je da sami procene na koji način se oni ophode prema toj osnovi.

Član Izvršnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Marko Lutkić



Saopštenja | Petak, 19. 01. 2024. | Komentara: 0
Saopštenja | Sreda, 17. 01. 2024. | Komentara: 0

Poglavar Srpske pravoslavne crkve treba da pomaže ženama umesto što ih napada

U vreme kada Republika Srbija ima nezapamćeno visoku godišnju statistiku ubistava žena (femicida) i kada bi trebalo sistemski rešavati ovaj, kao i druge ogromne probleme vezane za ekspanziju nasilja u društvu koje kao rezultat ima smrtne ishode, svi akteri bi trebalo prevashodno da se bave prevencijom i rešavanjem ovih gorućih problema.

Saopštenja | Petak, 12. 01. 2024. | Komentara: 0

Sela u Srbiji nestaju. Zahtevamo decentralizaciju zemlje i oporavak sela

Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI podseća  da je tačno pre pet godina Vlada Srbije započela postupak formiranja Nacionalnog tima za spas sela.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook