Zakon o rodnoj ravnopravnosti doneti što pre

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 09. 09. 2017. | Komentara: 0

Zakon o rodnoj ravnopravnosti doneti što pre

Novi Sad, 09. septembar 2017 - Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva da Vlada Republike Srbije razmotri i usvoji Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti i uputi ga u redovnu skupštinsku proceduru i da se Narodna skupština Republike Srbije u što kraćem roku izjasni o njemu.

LSV

Pre nekog vremena, kada se u proceduri po hitnom postupku našao Predlog zakona o ravnopravnosti žena i muškaraca, koji je bio loš jednako koliko nije dobar ni njegov predloženi naziv, civilni sektor, nezavisne institucije i ekspertkinje i eksperti izvršili su pritisak i tada je taj predlog povučen i vraćen na doradu.

Nacrt koji je sada Koordinaciono telo Vlade Republike Srbije za rodnu ravnopravnost pustilo u proceduru je usaglašeni tekst u koji su implementirane sve zamerke i sugestije i na kome su radili svi relevantni činioci: civilni sektor, ženske nevladine organizacije, ekspertkinje, nezavisne i Vladine institucije, kao i predstavnici zainteresovanih ministarstava.

Ovaj Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti predstavlja rezultat zajedničkog rada i širokog konsenzusa. Stoga, ne postoji ni jedan razlog da se ne nađe u daljoj proceduri i ne bude usvojen.

Uzimajući u obzir sve ovo, smatramo da je potpuno nepotrebno i štetno povlačiti ovaj nacrt i raditi na novom tekstu kako najavljuju neki ministri. Nema razloga za dodatno gubljenje vremena i ponovno pisanje zakona.

Atmosfera koja se danas u javnosti stvara povodom usvajanja Nacrta zakona o rodnoj ravnopravnosti i protivljenje nekih ministara nikom ništa dobro neće doneti.

Državna politika treba da bude usmerena ka postizanju rodne ravnopravnosti i stvaranju okruženja u kojem svaki pojedinac i svaka pojedinka može da se razvija i pravi izbore nezavisno od nametnutih rodnih uloga, a ne da donošenje ovako važnog sistemskog zakona bude žrtvovano zbog međusobnih razmirica i animoziteta pojedinih ministara.

mr Maja Sedlarević,
članica Predsedništva
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Saopštenja | Petak, 25. 05. 2018. | Komentara: 0

Crkva može da ne plaća porez, a poljoprivrednici moraju da plate odvodnjavanje koga nije bilo

Činjenice: Prošle godine je bila enormna suša i nije bilo potrebno odvodnjavanje poljoprivrednih površina. Ministar, pokrajinski i republički funkcioneri su obećali da poljoprivrednici neće plaćati odvodnjavanje za tu godinu. Računi za odvodnjavanje stižu na kućne adrese i zahteva se njihovo plaćanje.

Saopštenja | Utorak, 22. 05. 2018. | Komentara: 0

Gorivo sve skuplje. Vlada i NIS da pomognu građanima!

Liga socijaldemokrata Vojvodine veoma je zabrinuta zbog skoka cena goriva u Srbiji. Kao što je poznato, od početka godine je litra dizel goriva porasla za 8,36 dinara, a benzina za 6,16 dinara. Trend poskupljenja dizela u velikoj meri ugrožava egzistenciju poljoprivrednih proizvođača, koji se svakodnevno suočavaju sa novim nametima države.
Saopštenja | Nedelja, 20. 05. 2018. | Komentara: 0

Kazniti odgovorne zbog nesreće na manifestaciji u Zrenjaninu

Povodom nesreće koja se juče dogodila na manifestaciji ''Banatska priča'' u Zrenjaninu, kada su dve osobe povređene usled obrušavanja velike metalne konstrukcije na bini, Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je dobro što su izbegnute tragične posledice, ali da je ovaj događaj još jedna sliku u nizu neodgovornosti lokalnih vlasti.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook