Zašto kasni štampanje udžbenika na jezicima nacionalnih manjina?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Nedelja, 25. 06. 2017. | Komentara: 0

Zašto kasni štampanje udžbenika na jezicima nacionalnih manjina?

Novi Sad, 25. jun 2017 - Informacija da je devet meseci posle potpisivanja memoranduma između Ministarstva prosvete i Saveta nacionalnih manjina odštampano samo 34 od planiranih 100 udžbenika veoma je loša poruka nadležnih vlasti Republike Srbije.

LSV

Naša država deklarativno zagovara visok stepen poštovanja prava nacionalnih manjina, ali praksa ukazuje na brojne probleme.

Pravo na obrazovanja na maternjem jeziku zagarantovano je Ustavom Republike Srbije, kao i Zakonom o pravima i slobodama nacionalnih manjina.

Nažalost, i primer malog broja odštampanjih udžbenika ide u prilog tvrdnji da su mnoga propisana prava samo mrtvo slovo na papiru.

Liga socijaldemorkata Vojvodine smatra da zastoj u štampanju udžbenika na jezicima nacionalnih manjina može stvoriti probleme našoj zemlji u procesu pregovara oko pristupanja Evropskoj unije.

Poglavlje 23 koje reguliše oblast osnovnih prava, pa i prava nacionalnih manjina, jedno je od najbitnijih u pregovaračkom procesu i mora mu se ozbiljno prići.

Srbija je usvajanjem Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina na sebe preuzela veliku odgovornost i neprihvatljivo je svako skretanje sa zvaničnog kursa borbe za unapređenje položaja pripadnika manjinskih zajednica.

U Vojvodini postoji duga tradicija školovanja na vlastitom jeziku, pa tako neke zajednice imaju tradiciju obrazovanja dužu od 260 godina.

Očekujemo  da nadležne vlasti rade svoj posao i što hitnije isprave greške. Na to ih obavezuje Ustav Republike Srbije.

Olena Papuga
Narodna poslanica
Lige socijaldemokrata Vojvodine




Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

Nedopustivo je da se SPC meša u državne poslove i propagira neravnopravnost u društvu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva narodne poslanike Skupštine Srbije da se drže slova Ustava i odbiju mešanje Srpske pravoslavne crkve u poslove države.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook