Zašto nema udžbenika za prvake na jezicima nacionalnih zajednica?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Četvrtak, 23. 08. 2018. | Komentara: 0

Zašto nema udžbenika za prvake na jezicima nacionalnih zajednica?

Novi Sad, 23. avgust 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine traži od ministra prosvete u vladi Republike Srbije Mladena Šarčevića odgovor  na pitanje zašto se kasni sa štampom udžbenika za učenike prvih i petih razreda Osnovnih škola na jezicima nacionalnih zajednica?

LSV

Obrazovanje na maternjim jezicima građana Srbije regulisano je Ustavom i zakonima, te je nedopustivo da se to pravo ne poštuje!

Pre dve godine je Ministarstvo prosvete potpisalo memorandum sa predstavnicima Saveta nacionalnih zajednica, kojim je izražena snažna volja za kvalitetnijom i bržom procedurom štampanja udžbenika za učenike koji nastavu slušaju na nekom od jezika nacionalnih zajednica. Nažalost, očito je da se potpisano ne poštuje!

LSV podseća da je Srbija na putu integracija u Evropsku uniju. Poglavlje 23. obuhvata prava nacionalnih zajednica i veoma je bitno, te LSV traži da stavovi vlasti prestanu da budu samo deklarativni i da počnu da se primenjuju i u praksi.

Očekujemo hitnu reakciju Ministarstva prosvete i ispravljanje grašaka prilikom štampe udžbenika na jezicima nacionalnih zajednica.

Članica Glavnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Ildiko Bođo




Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 
Saopštenja | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Borićemo se zajedno protiv izolacionističke politike vlasti

Dugo pripremana i u javnosti promovisana promena strateške orijentacije Srbije konačno je obznanjena i to neformalno od strane ultradesnog krila vladajuće stranke. Poslanik SNS Vladimir Đukanović je izgovorio stav za koji je režim dugo pripremao javnost, a to je konačno odustajanje Srbije od procesa pridruživanja Evropskoj uniji
Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook