Zašto se ministar Antić ne bori za višu rudnu rentu?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Nedelja, 07. 05. 2017. | Komentara: 0

Zašto se ministar Antić ne bori za višu rudnu rentu?

Novi Sad, 07. maj 2017 - Liga socijaldemokrata Vojvodine postavlja pitanje ministru energetike i rudarstva Aleksandru Antiću zašto ne učini ništa po pitanju poštovanja Zakona o rudarstvu Republike Srbije, koji određuje da se naknada za korićenje rudnih resursa određuje na sedam odsto.

LSV

Kao što je poznato, ruski Gaspromnjeft, kao većinski vlasnik Natne industrije Srbije, plaća rudnu rentu u iznosu od tri procenta.

LSV podseća ministra Antića da je rudna renta u svetu znatno viša i da se kreće u rasponu od 10 do 30%.

Izuzetno niska renta koju NIS plaća vojvođanskim opštinama za posledicu ima nemogućnost kvalitetnog održavanja infrastrukture, devastaciju zemljišta i stambenih objekata, te ekološku ugroženost područja na kojima se vrše radovi.

Liga socijaldemokrata Vojvodine procenjuje da zbog niskog iznosa rudne rente Srbija svake godine ostaje bez 200 do 500 miliona evra, što je vrednosni ekvivalent za sredstva potrebna za otvaranje najmanje 20.000 novih radnih mesta.

Neverovatno je da se resorni ministar za energetiku i rudarstvo Aleksandar Antić, koji po Ustavu i zakonu mora raditi u interesu građana Srbije, ne čini ništa da poboljša poziciju svoje zemlje.

LSV insistira na hitnom predlogu mera koje će ministar Antić predložiti i pokrenuti pitanje redefinisanja iznosa rudne rente koji NIS plaća u Srbiji.

Biro za informisanje
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 
Saopštenja | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Borićemo se zajedno protiv izolacionističke politike vlasti

Dugo pripremana i u javnosti promovisana promena strateške orijentacije Srbije konačno je obznanjena i to neformalno od strane ultradesnog krila vladajuće stranke. Poslanik SNS Vladimir Đukanović je izgovorio stav za koji je režim dugo pripremao javnost, a to je konačno odustajanje Srbije od procesa pridruživanja Evropskoj uniji
Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook