Zaustaviti pokušaj rehabilitacije fašizma u Novom Sadu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 05. 02. 2013. | Komentara: 0

Zaustaviti pokušaj rehabilitacije fašizma u Novom Sadu

NOVI SAD, 05. februar – Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad poziva gradsku vlast da se javno, jasno i glasno odredi prema skandaloznoj izložbi kojom se rehabilituju fašizam i umanjuju značaj i žrtve Narodnooslobodilačke borbe u Drugom svetskom ratu. 

LSVTokom šest meseci od dolaska nove gradske vlasti, u Novom Sadu je došlo do favorizovanja ćirilice, prebrojavanja pripadnika nacionalnih zajednica, skidanja zastave AP Vojvodine sa nekih gradskih preduzeća i prekrajanja istorije grada.

Takav politički ambijent je doveo do toga da se u prostorijama izdavačke kuće „Prometej“ u Novom Sadu, upriliči izložba koja zapravo abolira kvislinšku, zločinačku vladu Milana Nedića i fašističku organizaciju „Zbor“, koji su bili odgovorni za formiranje Zavoda i interniranje antifašističke omladine u Smederevskoj Palanci.

Izložba „Ni koledž ni tamnica“ taj Zavod predstavlja kao nekakvu pedagošku ustanovu, a reč je o logoru ograđenom žicom i obezbeđenom naoružanom stražom Nedićevih žandarma, u kome je antifašistička omladina nasilno odvojena od svoje sredine bila izložena sistematskoj fašističkoj indoktrinaciji. Oni koji su se opirali, bili su izlagani najsurovijoj torturi, a za pokušaje bekstva iz logora uhvaćeni omladinci bili su deportovani u logor na Banjici i potom streljani.

Redovnu kontrolu nad Zavodom sprovodila je zloglasna kvislinška Specijalna policija, dok su u logor često svraćali predstavnici nemačkih okupacionih vlasti.

Bez obzira da li je učestvovala ili pomogla ovu izložbu, vlast u gradu koji je toliko propatio zbog fašizma mora da se ogradi od ovog skandala.

Što se „Prometeja“ tiče, najmanje što duguje Novom Sadu je izvinjenje.

Gradski odbor
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Novi Sad



Saopštenja | Subota, 17. 02. 2024. | Komentara: 0

Srbija da oda počast žrtvi Alekseja Navaljnog

Stradanje lidera ruske opozicije Alekseja Navaljnog u Putinovom gulag  samo je još jedna slika zločinačkog i staljinističkog karaktera vlasti u Kremlju.
Saopštenja | Sreda, 31. 01. 2024. | Komentara: 0

Zrenjanin je jedan od najskupljih gradova za život

Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani poziva predstavnike gradske vlasti da objasne građanima i građankama Zrenjanina kako da prežive mesec kada im je za zadovoljenje osnovnih životnih potreba neophodna skoro jedna i po plata, a od početka ove godine u Zrenjaninu je poskupelo grejanje, parking, usluge iznošenja i deponovanja smeća, a nedavno je poskupelo i odvođenje otpadnih voda za skoro 70 procenata.
Saopštenja | Ponedeljak, 29. 01. 2024. | Komentara: 0

Anketni odbor da istraži čime je Vulin zadužio Putinov režim da bi dobio orden njegove tajne službe

Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođini zahteva od Narodne skupštine Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku formira Anketni odbor koji bi istražio delovanje bivšeg direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandra Vulina.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook