Sedam meseci bruke: Šešelju još nije oduzet poslanički mandat

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Ponedeljak, 19. 11. 2018. | Komentara: 0

Sedam meseci bruke: Šešelju još nije oduzet poslanički mandat

Novi Sad, 19. novembar 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine upozorava na činjenicu da posle sedam meseci u Narodnoj skupštini Republike Srbije i dalje sedi osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj kojem i dalje nije oduzet poslanički mandat.
 
Na taj način se urušava ugled parlamenta, ali i države u celini, a vrlo verovatno to nije bez uticaja i na tempo njenih evropskih integracija.

lsv
 
Podsetio bih na to da sam 13. aprila uputio zahtev Odboru za administrativno budžetska i mandatno imunitetska pitanja za sazivanje hitne sednice kako bi parlamentu bilo predloženo da Vojislavu Šešelju konstatuje prestanak poslaničkog mandata.
 
Sedam dana kasnije, taj zahtev je dopunjen tako što sam na pisarnici Narodne skupštine Republike Srbije predao i presudu Žalbenog veća Mehanizma za međunarodne krivične sudove, kao pravnog naslednika Haškog tribunala, koje je osudilo Vojislava Šešelja na kaznu zatvora od 10 godina.
 
Šešelj je, kao što se vidi u presudi, osuđen za ratni zločin, odnosno progon i podsticanje na progon Hrvata u Hrtkovcima 1992. godine. 
 
Podsećam na to da se u članu 88. stav 1. tačka 3, Zakona o izboru narodnih poslanika, kao jedan od razloga za prestanak mandata pre isteka vremena na koje je poslanik izabran, navodi pravosnažna sudska odluka kojom je poslanik osuđen na kaznu zatvora bezuslovno u trajanju od najmanje šest meseci.
 
Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je taj slučaj nastupio i da mandat treba prepustiti sledećem poslaniku na listi Srpske radikalne stranke.
 
Nakon te presude, Vojislav Šešelj više nije narodni poslanik nego osuđeni ratni zločinac. 
 
Ignorisanje te činjenice i kršenje zakona kako bi se sačuvao njegov poslanički mandat veliki je skandal i ljaga na obrazu parlamenta. 

Takođe, narušava ugled Srbije kao pravne države i potkopava poverenje građana u pravosuđe i državne institucije uopšte.
 
Predsednik
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Nenad Čanak



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook