Sedlarević i Subić o Jelici Rajačić Čapaković

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Četvrtak, 19. 04. 2018. | Komentara: 0

Sedlarević i Subić o Jelici Rajačić Čapaković

NOVI SAD – Povodom desetogodišnjice od smrti prve pokrajinske sekretarke za ravnopravnost polova i borkinje za institucionalizaciju rodne ravnopravnosti Jelice Rajačić Čapaković, juče je održan skup na kojem su njeni prijatelji i saradnici evocirali uspomene na nju. O danima provedenim sa Jelicom i zajedničkom radu pričale su i poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini APV mr Maja Sedlarević i potpredsednica Foruma žena LSV Milena Popović Subić.

LSV

Sedlarević, inače magistar rodnih nauka, kazala je da je Jelica Rajačić Čapaković bila neumorna žena koja je uvek forsirala da se postavi pitanje ili traži reč, a instistirala je da nije bitno članstvo u bilo kojoj partiji za međusobnu podršku.

 - Sećam se sastanaka na kojima smo bile jedine žene. Kako je tražila reč i davala mi reč. Sećam se kako me je forsirala, vodila sa sobom, savetovala me da to što sam najmlađa odbornica i jedina žena među odbornicima iskoristim kao šansu. Učila me je da učim, upijam, borim se. Naučila me je da sedim u prvom redu. I sve te lekcije bile su mi jako važne. Možda i presudne za moj politički angažman. Bila je neumorna – prisetila je Sedlarević.

- Borila se, izborila, uspela da ostvari sve o čemu smo sve mi, kao aktivistkinje, sanjale. Kada stoički istrpeti nepravdu. Kako pognute glave izdržati kada te skrajnu i/ili zaborave. A to je sudbina žena. Za Jelicu nije postojalo nemoguće, to je verovatno najvažnija lekcija za sve nas. Bolesna, isrpljena od terapija, skupa sa nama bila je polaznica prve generacije kursa "Evropska unija i žene" u organizaciji Pokrajinskog zavoda za ravnopravnost polova, koji je osnovan njenom zaslugom. Sećam se kada sam završila izlaganje o Hani Arent, kako me je uhvatila za ruku i rekla: "Bravo, ponosna sam na tebe". Nisam stigla da joj kažem koliko sam ja ponosna na nju i zahvalna joj na svemu - istakla je Maja Sedlarević.

Milena Popović Subić ističe da za Rajačić Čapaković nije bilo velikog ili malog zadatka, jer su joj svi bili podjednako važni.

- Njena borba je bila velika, ali i trag koji je ostavila je veliki. Sa ove distance, njen nemerljiv doprinos je u institucionalizovanju rodne ravnopravnosti. Znala je,  da osetljivost na teme rodne ravnopravnosti, nasilja, ekonomskog položaja žena koje su razvile ženske nevladine organizacije treba usmeriti na rad državnih organa i institucija, da mora da postoji posebno ministarstvo koje se bavi polažajem žena. Zato je osnivanje Sekretarijara za rad, zapošljavanje i rodnu jednakost toliko značajno. Neumorno je radila na povezivanju ženskih organizacija i  državnih institucija, sindikatata i žena iz ražličitih partija. Uvela je i edukaciju zaposlenih u državnim institucijama. Obuka policajaca u postupanju kod nasilja nad ženama započela je u Vojvodini. U Vojvodini je otvorena i tema trgovine ljudima – podsetila je Milena Popović Subić.

 (BILSV, 19.04.2018)



Odbori LSV | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Gradska uprava Zrenjanina, na čelu sa načelnikom Nenadom Domjeskovim, opet krši zakon

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Zrenjanin podneo je danas Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti žalbu protiv Gradske uprave grada Zrenjanina, jer pomenuti organ, čiji je načelnik Nenad Domjeskov, nije odgovorio na pitanje upućeno još 22. januara 2024. godine.
Događaji | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Srećan 8. mart, Međunarodni dan žena

Svuda i na svakom mestu moramo insistirati na ravnopravnosti, poštovanju i jednakoj zastupljenosti žena u javnom i političkom životu. 
Izjave | Sreda, 06. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv izgradnje crkve kod Štranda

Šef odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da su odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv većine odluka i planova koje su bile na jučerašnjem dnevnom redu gradskog parlamenta. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook