Sedlarević: I oni koji su zagovarali Ustav sada za promene

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 09. 11. 2017. | Komentara: 0

Sedlarević: I oni koji su zagovarali Ustav sada za promene

NOVI SAD - Članica Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine mr Maja Sedlarević rekla je za nedeljnik "Novi magazin" da su neophodne sveobuhvatne promene Ustava, i to pre svega zbog Srbije, a ne zbog EU. Podsećajući da u Vojvodini 2006. godine "Ustav nije prošao" - ali usvojen je pošto je i Vojvodina deo Srbije. Ona primećuje da oni koji su najviše zagovarali taj Ustav sada stoje na stanovništvu da on nije dobar. Sedlarević naglašava da dolazi iz političke stranke koja je od početka pričala da ustav nije dobar, te da je nakon protoka vremena očigledno da su  to ispravno ocenili.

LSV

Posebno apostrofira tri tačke Ustava koje treba promeniti, odnosno pitanje rodne ravnopravnosti, preambule i statusa Vojvodine. Kako kaže, preambula je sporna jer se u njoj navodi da je Srbija država srpskog naroda i ostalih građana i da tu treba da stoji da je to država građana i građanki Srbije. Sedlarević smatra i da ustavno-pravni položaj Vojvodine nije adekvatan i naglašava da autonomija nije garantovana Ustavom. U kontekstu rodne ravnopravnosti podseća na skandalozne izjave visokih poglavara Srpske pravoslavne crkve.

- Neophodno je da se razgovara o ženskim i ljudskim pravima kako bi ona bila jasno definisana Ustavom - rekla je Sedlarević.

Sedlarević je kazala i da Ustav ne garantuje autonomiju Vojvodine. Pripadnici elita smatraju da pitanje Kosova  i Metohije ne treba pominjati u Ustavu i da se tako sačeka konačno rešenje, odnosno ako se pominje da to bude u preambuli, a ne u normativnom delu.

(BILSV, 09.11.2017)



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook