Sedlarević: Mađarska je pogrešno protumačila Zakon o restituciji

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Sreda, 19. 10. 2011. | Komentara: 0

Sedlarević: Mađarska je pogrešno protumačila Zakon o restituciji

BUDIMPEŠTA - Na jučerašnjem sastanku Odbora za evropske poslove mađarskog parlamenta i Odbora za evrointegracije i međuregionalnu saradnju Skupštine AP Vojvodine još jednom je ponovljen stav zvanične Budimpešte da će blokirati kandidaturu Srbije ukoliko se ne izmeni zakon o restituciji,

Maja Sedlarević

kako saznaje Politika, predsednik tog odbora dr Ričard Horcik rekao je vojvođanskim poslanicima da ne odustaju od te namere, ističući da je to jedinstven stav vlasti i opozicije. Iako je u pitanju bio jedan od redovnih susreta odbora skupština Mađarske i Vojvodine, centralna tema o kojoj se razgovaralo sat i po vremena bila je upravo novonastala situacija zbog Zakona o restituciji, izjavila je nakon sastanka Maja Sedlarević, potpredsednica pokrajinske skupštine.

- Naši domaćini su isticali podršku koju su do sada pružali na putu evropskih integracija Srbije, posebno tokom njihovog predsedavanja Evropskoj uniji, ali i podvukli da je trenutna situacija prouzrokovana usvajanjem zakona o restituciji za njih izuzetno neprijatna - navela je Sedlarevićeva za Politiku. Ona je rekla i da je predsedavajući odbora za evropske poslove mađarskog parlamenta istakao da se iskreno nada da će situacija biti rešena do 9. decembra, kada sve države članice treba da se izjasne o kandidaturi Srbije.

- Rekla sam da sam sigurna da će biti pronađeno rešenje jer se u zakonu o restituciji ne može govoriti o kolektivnoj krivici niti se taj zakon odnosi na pripadnike bilo kog naroda u celini, i da će svi naslednici pripadnika okupacionih snaga koji su rehabilitovani moći da imaju pravo na restituciju - objašnjava Maja Sedlarević. Kao moguća rešenja, na sastanku odbora u mađarskom parlamentu spominjana su dva scenarija. Kao prvo, najavljeno je autentično tumačenje tih odredaba zakonodavnog odbora Skupštine Srbije, i skoro donošenje zakona o rehabilitaciji, što je najavio predsednik republike Boris Tadić. Upravo zbog toga, vojvođanski poslanici su sa sastanka u Budimpešti izašli sa više optimizma, potvrđeno je za Politiku.

Sedlarevićeva je za RTV rekla da do nesporazuma došlo pošto je Mađarska pogrešno protumačila Zakon o restituciji.

(BILSV, 19. 10. 2011.)



Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.
Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 
Odbori LSV | Utorak, 09. 04. 2024. | Komentara: 0

Zrenjaninska vlast ne ume ni semafore da održava

Liga socijaldemokrata Vojvodine - VOJVOĐANI zahteva da predstavnici vlasti u Zrenjaninu bez odlaganja poprave semafore, jer oni već skoro mesec dana na više lokacija u gradu ne rade kako treba.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook