Sedlarević: Na socijaldemokratiji treba ozbiljno raditi

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 21. 06. 2011. | Komentara: 0

Sedlarević: Na socijaldemokratiji treba ozbiljno raditi

NOVI SAD - Zaista verujem da socijaldemokratija nudi dobro društvo kojem treba da stremimo, i mislim da je prostor za delovanje socijaldemokratske opcije kod nas ogroman a neiskorišćen i da na tome u budućnosti treba ozbiljno poraditi " izjavila je na današnjem predavanju prof. dr Miroslava Ružice u Skupštini AP Vojvodine pod nazivom "Budućnost evropske socijaldemokratije", potpredsednica pokrajinskog parlamenta Maja Sedlarević.

Maja Sedlarević

Kriza socijaldemokratije

Sedlarevićeva je ocenila, da kako god posmatrali socijaldemokratiju, ona svakako najveću brigu posvećuje pojedincu i pojedinki i daje im najveće mogućnosti.
- Principi socijaldemokratije, odnosno postulati na kojima ona počiva, su jednakost, pravednost, solidarnost, tolerancija i ravnopravsnost, i na njima počiva i naša politika " kazala je Sedlarevićeva koja je i potpredsednica Izvršnog odbora Glavnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine. Profesor Ružica je u svom predavanju pokušao u kratkim crtama da dočara okupljenima kako trenutno socijaldemokratija, kao ideja, stoji u Evropi ali i SAD. On je ocenio da trenutno postoji kriza evropske socijaldemokratije. Kako je rekao ona se najčešće identifikuje sa izbornim porazom i dodao da to pokazuju i rezultati iz većeg broja zemalja gde socijaldemokrate više nisu na vlasti. 
- Gube veze sa članstvom, sa biračkom bazom, sa sindikatima, sa civilnim društvom, a pre svega se gubi veza sa omladinom " upozorio je Ružica. On je, međutim, naveo i da je svetska ekonomska kriza ponovo pokrenula razmišljanja određenih ekonomskih i političkih krugova o mogućnosti stvaranja države blagostanja koja je, kako koncept socijaldemokratije, postojala pre nekoliko decenija u Evropi i čije Švedska bila najbolji primer.

Globalna Socijalna Demokratija

Ružica kaže i da se pojavila nova grupacija koji sebe naziva Globalna Socijalna Demokratija. Kako kaže, ova grupa se polako institucionalizuje i diskretno prožima i integriše sa evropskim socijaldemokratama.
- GSD je fokusiran na svet u celini, a posebno na mogućnost upravljanja globalizacijom, a naročito da zemlje trećeg sveta budu uključene u dobrobiti globalizacije. Evropske socijaldemokratske partije za sada globalizaciju samo problematizuju, a trećem svetu nude uglavnom deklarativnu podršku i solidarnost " rekao je Ružica. Maja Sedlarević je ocenila da se o socijaldemokratiji u našoj zemlji ne zna dovoljno, i dodala da je to i bio razlog da se organizuje ovo predavanje vrsnog stručnjaka na temu socijaldemokratije u Evropi, pošto to ima uticaja i na socijaldemokratiju kod nas. Ona je dodala i da je današnja diskusija pokazala koliko zaista ima različitih viđenja, i različitih koncepata i doživljaja socijaldemokratije. Predavanje je moderirao prof. dr Duško Radosavljević.

(BILSV, 21.06.2011.)




Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook