Sekretarijat za sport i omladinu - primer dobre prakse

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Četvrtak, 22. 01. 2015. | Komentara: 0

Sekretarijat za sport i omladinu - primer dobre prakse

BEOGRAD - Fondacija „Ana i Vlade Divac“ u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država pozvala je pokrajinsku sekretarku za sport i omladinu Mariniku Tepić da, u okviru završne faze njihovog projekta „Slavimo raznolikost“, predstavi rad sekretarijata kao jedan od retkih primera dobre prakse u sprovođenju omladinske politike u Republici Srbiji.

LSV
 
Vojvodina prvak u brizi o mladima
 
Tako je, na danas održanoj konferenciji u Impact HUB-u u Beogradu, pokrajinska sekretarka Marinika Tepić govorila o kratkoj genezi omladinske politike u Vojvodini. Ona je istakla da je, s obzirom na činjenicu da je resorni sekretarijat u Vojvodini osnovan još 2002. godine, odnosno mnogo pre republičkog Ministarstva koje je osnovano tek 2008. godine, upravo ovaj vojvođanski sekretarijat bio pionir u institucionalizaciji brige o mladima, postavivši temelje omladinske politike u čitavoj zemlji. Danas, gotovo deceniju kasnije, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu i dalje svojim programima, projektima i načinom rada posebno obraća pažnju na mlade kroz jedinstvene programe u celoj regiji, poboljšavajući njihov položaj u društvu, a sve to osluškujući njihove potrebe.
 
"Upravo danas je finalizovan Akcioni plan politike za mlade u AP Vojvodini za period 2015-2020. godine, u čiju izradu su bili uključeni mladi iz civilnog sektora, izabrani po javnom konkursu, kao uostalom i u procesu izrade i prethodna dva akciona plana, na šta smo veoma ponosni, jer kroz interakciju sa mladima mi vidimo šta su po njima njihovi najveći problemi, ali i resursi koje treba da unapredimo, razvijemo, podstaknemo. Početkom februara objavićemo godišnji opšti konkurs za omladinu koji će za prioritete imati osam oblasti za sprovođenje novog Akcionog plana politike za mlade AP Vojvodine. Moram reći i da nismo čekali završetak Nacionalnog akcionog plana politike za mlade, koji čekamo već više meseci, jer nas na naš akcioni plan obavezuje resorni zakon, a ne nacionalna strategija s jedne strane, a ne bismo se usudili da raspišemo javni konkurs i vršimo raspoedelu budžetskih sredstava bez novog akcionog plana", istakla je Tepićeva.
 
Pomoć za domove kulture
 
Ona je učesnicima konferencije predstavila i ostale konkurse sekretarijata, sa posebnim osvrtom na novi konkurs za sanaciju, adaptaciju i opremanje prostora za rad omladinskih organizacija, organizacija za mlade i naročito domova kulture i omladine po manjim naseljenim mestima. Tepićeva je skrenula pažnju da su se mnogi omladinski i kulturni budžeti pretvorili mahom i "VIP" budžete namenjene samo većim manifestacijama i ustanovama, a da se mahom zaboravilo i zapostavilo nekada praktično jedino mesto okupljanja mladih sa sela i iz manjih naselja.
 
- Domovi kulture su nekada, i to ne tako davno, bili jedine i prave košnice mladih u manjim mestima, kojima su to bili jedini prostori za okupljanje, druženje, rad, aktivizam, stvaranje, razmenu ideja, rečju – za sve. Pored fudbala, KUD-ovi i amaterska pozorišta su bile gotovo jedine oblasti za mlade. Međutim, ti domovi su sada neretko infrastrukturno ruinirani, krovovi cure, bine su propale, u svlačionice niko ne sme ni da uđe ako ih i ima, stolice u sali su devastirane, plus struja košta, grejanje košta, otključavanje košta, čuvanje takođe... I zato im moramo pomoći da ponovo stanu na noge, moramo pomoći male mesne zajednice da čuvaju i brinu o mladima u svojoj sredini - dodala je ona.
 
Tepićeva je ovom prilikom pozvala i sve mlade da se sa školama, kao partnerima, prijave i na konkurs "Aktivan letnji i zimski raspust", čije se raspisivanje očekuje u aprilu i oktobru.
 
Deca žele da uče o preproduktivnom zdravlju
 
- Ono što nas stvarno čini jedinstvenim, i to ne samo u Republici Srbiji, nego i čitavom regionu, jeste i sprovođenje projekta "Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju". I ove godine ćemo za sprovođenje ovog projekta raspisati poseban konkurs, jer se pokazalo da smo u toku ove školske godine pokrili srednje škole sa 80 odsto teritorije čitave Vojvodine, a što pokazuje da je interesovanje i želja za učenjem o reproduktivnom zdravlju stvarno velika kod vojvođanskih srednjoškolaca - objasnila je ona.
 
Prevencija diskriminacije, vršnjačkog nasilja i internet nasilja i ove godine će biti u fokusu Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, a resorna sekretarka pozvala je predstavnike omladinskih organizacija sa teritorije čitave Republike da se umrežavanjem sa kolegama iz Vojvodine, prijavljuju i na ovaj i na sve konkurse resornog sekretarijata, jer je što veća pokrivenost i što veći obuhvat mladih glavni prioritet svih konkursa sekretarijata.
 
Kao još jednu novinu koju je Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu uveo u način svog rada ove godine, ona je navela i uvođenje prigovornog prava na odluke za finansiranje projekata koje je predložio Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu.
 
 
(BILSV, 22.01.2015)



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook