Sela i celi krajevi Srbije nestaju, a Vlada ćuti

 
 
nenad-canak-predsednik CirilicaNenad-Čanak-predsedniknenad-canak-predsednik Madjarskinenad-canak-predsednik Rusinskinenad-canak-predsednik Sandžak-glasanenad-canak-predsednik Slovackinenad-canak-predsednik Vojvodina-glasa
Saopštenja | Nedelja, 19. 11. 2017. | Komentara: 0

Sela i celi krajevi Srbije nestaju, a Vlada ćuti

Novi Sad, 19. novembar 2017 - Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je nedopustivo da se malo pažnje posvećuje očuvanju sela u našoj državi.

LSV

Poslednji podaci Odbora za selo Srpske akadamije nauka govore o 1.200 sela koje su u fazi nestanka. Preko 50.000 kuća je prazno, a domaćinstva su u sve većoj meri staračka. 2700 sela nema nema vrtić, 270 sela nema Osnovnu školu, a u preko 500 sela ne postoji niti jedan jedini metar asfalitranog puta.

Nedavni podaci Instituta za javno zdravlje Batuta o stalnom pražnjenju svih krajeva zemlje, jasno ukazuju na katastrofalne trendove. Nažalost, Vlada Srbije ne preduzima ništa da bi se stanje popravilo.

Sve akcije Vlade republike Srbije svode se marketinške nastupe ministra zaduženog za regionalni razvoj Milana Krkobabića. Ministar Krkobabić se u svojim javnim istupima hvali projektima koji će vratiti mlade na selo i omogućiti njihov opstanak.

Nažalost, od ministra se nije moglo čiti ništa od sistemskih rešenje, a reč decentralizacija nikada nije našla mesto u njegovom vokabularu.

Slično je i sa ministrom državne uprave i lokalne samouprave Brankom Ružićem, koji u odgovoru na poslaničko pitanje LSV o razlozima izdvajanja 100 miliona dinara iz budžetske rezerve Vlade Srbije za grad Beograd, odgovara da je glavni grad sredina od posebnog značaja. A šta su druge sredine u Srbiji? Beznačajne?

Sasvim je jasno da bez sistemske decentralizacija i novih rešenje u Ustavu u pratećim zakonima, ne može ni biti govora o opstanku sela.

Bežanje od realnosti je katastrofalno po Srbiju i marketing ministara u Vladi mora biti zamenjen konkretnim aktivnostima na poboljšanju stanja.

LSV poziva ministre u Vladi da se ostave kamera i da počnu da rade na poboljšanju sistema i njegovog uruđenja.

Olena Papuga
Narodna poslanica
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Odbori LSV | Utorak, 12. 12. 2017. | Komentara: 0

Ne zatvarati oči pred vršnjačkim nasiljem

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin pozvao je gradske čelnike da angažuju sve svoje resurse da preduprede pojavu vršnjačkog nasilja koje u školama postaje sve ozbiljniji problem. 
Saopštenja | Ponedeljak, 11. 12. 2017. | Komentara: 0

Republika Srbija dva koraka bliže na putu ka EU

Otvaranjem dva nova poglavlja 6 i 30, koja se odnose na pravo privrednih društava i ekonomske odnose sa inostranstvom u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom, Republika Srbija je dva koraka bliže i čvršće na svom evropskom putu.
Saopštenja | Ponedeljak, 11. 12. 2017. | Komentara: 0

Čelnici pokrajinske vlasti odgovorni za Zakon o finansiranju

Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva predsednike Pokrajinske vlade i Skupštine AP Vojvodine Igora Mirovića i Ištvana Pastora da preuzmu odgovornost za funkcije koje obavljaju i zajedno sa svojim stranačkim i koalicionim partnerima u republičkoj vladi i parlamentu, pokrenu razgovor i ubrzaju donošenje Zakona o finansiranju nadležnosti.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook