Sela i celi krajevi Srbije nestaju, a Vlada ćuti

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Nedelja, 19. 11. 2017. | Komentara: 0

Sela i celi krajevi Srbije nestaju, a Vlada ćuti

Novi Sad, 19. novembar 2017 - Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je nedopustivo da se malo pažnje posvećuje očuvanju sela u našoj državi.

LSV

Poslednji podaci Odbora za selo Srpske akadamije nauka govore o 1.200 sela koje su u fazi nestanka. Preko 50.000 kuća je prazno, a domaćinstva su u sve većoj meri staračka. 2700 sela nema nema vrtić, 270 sela nema Osnovnu školu, a u preko 500 sela ne postoji niti jedan jedini metar asfalitranog puta.

Nedavni podaci Instituta za javno zdravlje Batuta o stalnom pražnjenju svih krajeva zemlje, jasno ukazuju na katastrofalne trendove. Nažalost, Vlada Srbije ne preduzima ništa da bi se stanje popravilo.

Sve akcije Vlade republike Srbije svode se marketinške nastupe ministra zaduženog za regionalni razvoj Milana Krkobabića. Ministar Krkobabić se u svojim javnim istupima hvali projektima koji će vratiti mlade na selo i omogućiti njihov opstanak.

Nažalost, od ministra se nije moglo čiti ništa od sistemskih rešenje, a reč decentralizacija nikada nije našla mesto u njegovom vokabularu.

Slično je i sa ministrom državne uprave i lokalne samouprave Brankom Ružićem, koji u odgovoru na poslaničko pitanje LSV o razlozima izdvajanja 100 miliona dinara iz budžetske rezerve Vlade Srbije za grad Beograd, odgovara da je glavni grad sredina od posebnog značaja. A šta su druge sredine u Srbiji? Beznačajne?

Sasvim je jasno da bez sistemske decentralizacija i novih rešenje u Ustavu u pratećim zakonima, ne može ni biti govora o opstanku sela.

Bežanje od realnosti je katastrofalno po Srbiju i marketing ministara u Vladi mora biti zamenjen konkretnim aktivnostima na poboljšanju stanja.

LSV poziva ministre u Vladi da se ostave kamera i da počnu da rade na poboljšanju sistema i njegovog uruđenja.

Olena Papuga
Narodna poslanica
Lige socijaldemokrata Vojvodine




Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Odbori LSV | Utorak, 12. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV - VOJVOĐANI pokrenuli inicijativu za osnivanje Banatskog univerziteta

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zalažu se za osnivanje Banatskog univerziteta, za šta su i pokrenuli inicijativu na 36. sednici Skupštine grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Ponedeljak, 11. 03. 2024. | Komentara: 0

Pružiti zaštitu Ani Lalić i otkriti osobe koje su joj uputile pretnje smrću

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od svih nadležnih državnih organa da pruže zaštitu Ani Lalić, predsednici Nezavisnog društva novinara Vojvodine, kojoj su, zbog javno iskazanog stava o gradnji crkve na novosadskom naselju Liman, upućene jezive pretnje da će biti zaklana u centru Novog Sada.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook