Sela i celi krajevi Srbije nestaju, a Vlada ćuti

 
 
nenad-canak-predsednik CirilicaNenad-Čanak-predsedniknenad-canak-predsednik Madjarskinenad-canak-predsednik Rusinskinenad-canak-predsednik Sandžak-glasanenad-canak-predsednik Slovackinenad-canak-predsednik Vojvodina-glasa
Saopštenja | Nedelja, 19. 11. 2017. | Komentara: 0

Sela i celi krajevi Srbije nestaju, a Vlada ćuti

Novi Sad, 19. novembar 2017 - Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je nedopustivo da se malo pažnje posvećuje očuvanju sela u našoj državi.

LSV

Poslednji podaci Odbora za selo Srpske akadamije nauka govore o 1.200 sela koje su u fazi nestanka. Preko 50.000 kuća je prazno, a domaćinstva su u sve većoj meri staračka. 2700 sela nema nema vrtić, 270 sela nema Osnovnu školu, a u preko 500 sela ne postoji niti jedan jedini metar asfalitranog puta.

Nedavni podaci Instituta za javno zdravlje Batuta o stalnom pražnjenju svih krajeva zemlje, jasno ukazuju na katastrofalne trendove. Nažalost, Vlada Srbije ne preduzima ništa da bi se stanje popravilo.

Sve akcije Vlade republike Srbije svode se marketinške nastupe ministra zaduženog za regionalni razvoj Milana Krkobabića. Ministar Krkobabić se u svojim javnim istupima hvali projektima koji će vratiti mlade na selo i omogućiti njihov opstanak.

Nažalost, od ministra se nije moglo čiti ništa od sistemskih rešenje, a reč decentralizacija nikada nije našla mesto u njegovom vokabularu.

Slično je i sa ministrom državne uprave i lokalne samouprave Brankom Ružićem, koji u odgovoru na poslaničko pitanje LSV o razlozima izdvajanja 100 miliona dinara iz budžetske rezerve Vlade Srbije za grad Beograd, odgovara da je glavni grad sredina od posebnog značaja. A šta su druge sredine u Srbiji? Beznačajne?

Sasvim je jasno da bez sistemske decentralizacija i novih rešenje u Ustavu u pratećim zakonima, ne može ni biti govora o opstanku sela.

Bežanje od realnosti je katastrofalno po Srbiju i marketing ministara u Vladi mora biti zamenjen konkretnim aktivnostima na poboljšanju stanja.

LSV poziva ministre u Vladi da se ostave kamera i da počnu da rade na poboljšanju sistema i njegovog uruđenja.

Olena Papuga
Narodna poslanica
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Izjave | Nedelja, 25. 02. 2018. | Komentara: 0

Bojići, Vulini, Vučelići i Šuvaković su mogući jer nije bilo lustracije

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ističe da je nekadašnji funkcioner Socijalističke partije Srbije i zamenik načelnika analitike Državne bezbednosti Uroš Šuvaković mogao da postane redovni profesor Učiteljskog fakulteta Beogradskog univerziteta jer nije bilo lustracije. 
Iz medija | Nedelja, 25. 02. 2018. | Komentara: 0

Čanak: Biće nemira na severu Kosovu koji će ići na ruku Putinu

U narednom periodu biće dosta nemira na severu Kosova koji će ići na ruku Putinovoj administraciji, zato što će to dovesti do jačanja proruskih ekstremističkih snaga u samoj Srbiji. Izbijanje takvih nereda može se dogoditi i u Beogradu posle martovskih izbora, kaže u Intervjuu nedelje Radija Slobodna Evropa Nenad Čanak.
Saopštenja | Subota, 24. 02. 2018. | Komentara: 0

Cena odnošenja smeća u Žitištu mora biti realna i niža

Reagujući na usvajanje odluke kojom je cena usluge odnošenja smeća u opštini Žitište povećana za više od 100%, Mirća Lelea, odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini opštine Žitište, uputio je dopis predsedniku opštine, predsednici Skupštine opštine, predsednici Nadzornog odbora JKP „Ekos“, v.d. direktoru JKP „Ekos“ kao i Zaštitniku građana opštine Žitište. ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook