Šešeljeva presuda predata na pisarnici skupštine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Petak, 20. 04. 2018. | Komentara: 0

Šešeljeva presuda predata na pisarnici skupštine

Novi Sad, 20. april 2018 - Danas je na pisarnici Narodne skupštine Republike Srbije predata presuda Žalbenog veća Mehanizma za međunarodne krivične sudove, kao pravnog naslednika Haškog tribunala, koje je osudilo Vojislava Šešelja na kaznu zatvora od 10 godina.

lsv

Na taj način je dopunjen moj zahtev od 13. aprila upućen Odboru za administrativno budžetska i mandatno imunitetska pitanja za sazivanje hitne sednice kako bi Narodnoj skupštini Republike Srbije bilo predloženo da konstatuje prestanak mandata narodnom poslaniku Vojislavu Šešelju.

Podsećam da se u članu 88. stav 1. tačka 3, Zakona o izboru narodnih poslanika, kao jedan od razloga za prestanak mandata pre isteka vremena na koje je poslanik izabran, navodi pravosnažna sudska odluka kojom je poslanik osuđen na kaznu zatvora bezuslovno u trajanju od najmanje šest meseci.

Smatramo da je taj slučaj nastupio i da mandat treba prepustiti sledećem poslaniku na listi Srpske radikalne stranke.

Šešelj je, kao što se vidi u presudi, osuđen za ratni zločin, odnosno progon i podsticanje na progon Hrvata u Hrtkovcima 1992. godine.  

Budući da je predsednik Odbora Aleksandar Martinović izjavio da ne može da oduzima poslanički mandat Vojislavu Šešelju na osnovu pisanja medija o presudi u Hagu, kao i da nema nameru da je sam traži, presudu sam tražio i dobio od naših kolega u Evropskom parlamentu, zaduženih za Srbiju. 

Istovetan tekst presude objavlјen je i na veb-sajtu Mehanizma za međunarodne krivične sudove Ujedinjenih nacija.

U vezi sa tim, očekujem da Odbor predloži parlamentu da se Vojislavu Šešelju konstatuje prestanak mandata.

Narodni poslanik 
i predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine 
Nenad Čanak

http://www.unmict.org/sites/default/files/casedocuments/mict-16-99/appeals-chamber-judgements/en/180411-vojislav-seselj-judgement-en.pdf



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook