Šešelju godinu dana nije oduzet poslanički mandat

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Ponedeljak, 08. 04. 2019. | Komentara: 0

Šešelju godinu dana nije oduzet poslanički mandat

Novi Sad, 08. april 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine upozorava na činjenicu da vladajuća većina u Narodnoj skupštini Republike Srbije već godinu dana krši Zakon o izboru narodnih poslanika i nanosi štetu ugledu parlamenta ignorišući zahtev LSV za oduzimanje poslaničkog mandata osuđenom ratnom zločincu Vojislavu Šešelju.

LSV
 
Zakon o izboru narodnih poslanika, u članu 88. stavu 1. tačka 3, kao jedan od razloga za prestanak mandata pre isteka vremena na koje je poslanik izabran navodi pravosnažnu sudsku odluku kojom je poslanik osuđen na kaznu zatvora bezuslovno u trajanju od najmanje šest meseci.
 
Smatramo da je taj slučaj nastupio 11. aprila prošle godine i da mandat treba prepustiti sledećem poslaniku na listi Srpske radikalne stranke.
 
Podsetimo, tog dana, Žalbeno veće Mehanizma za međunarodne krivične sudove, kao pravni naslednik Haškog tribunala, osudilo je Šešelja na kaznu zatvora od 10 godina po tri tačke optužnice za podsticanje na progon, deportaciju i druga nehumana dela kao zločin protiv čovečnosti, počinjen u Hrtkovcima u Vojvodini 1992. godine. 
 
Dva dana kasnije, 13. aprila, LSV je uputila Odboru za administrativno budžetska i mandatno imunitetska pitanja zahtev za sazivanje hitne sednice kako bi Narodnoj skupštini Republike Srbije bilo predloženo da konstatuje prestanak mandata narodnom poslaniku Vojislavu Šešelju.
 
Budući da je predsednik Odbora Aleksandar Martinović izjavio da ne može da oduzima Šešelju poslanički mandat na osnovu pisanja medija o presudi u Hagu, kao i da nema nameru da tu presudu sam traži, presudu sam lično dostavio na pisarnicu Narodne skupštine Republike Srbije, sedam dana kasnije, odnosno 20. aprila 2018.
 
Prošlo je više nego dovoljno vremena da Odbor za administrativno budžetska i mandatno imunitetska pitanja postupi po zakonu.
 
Kada se tome doda činjenica da je Šešelju u međuvremenu dozvoljeno ne samo da ode, nego i da kupi kuću u tim istim Hrtkovcima, potpuno je jasno da nadležni u ovoj zemlji nemaju želju da zločince smeste tamo gde im je i mesto.
Na smetlište istorije.
 
Predsednik
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Nenad ČanakSaopštenja | Nedelja, 21. 04. 2019. | Komentara: 0

Modernim Ustavom protiv beogradizacije Srbije

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je svaka vest o ekonomskom oporavku Srbije dobra, ali treba istaći da se najveći deo takvih novosti odnosi samo na teritoriju grada Beograda.
Saopštenja | Subota, 20. 04. 2019. | Komentara: 0

Ćutanje države hrabri Vojislava Šešelja

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je najava održavanja desetog Otažbinskog kongresa Srpske radikalne stranke, koji je najavljen za 4. maj u sremskom selu Hrtkovci, posledica izostanka reakcije vlasti na presudu Vojislavu Šešelju, koji je u Mehanizmu za međunarodnu krivične sudove u Hagu osuđen na deset godina zatvora.
Odbori LSV | Subota, 20. 04. 2019. | Komentara: 0

Naprednjaci od Kikinde prave grad staraca

Nakon izbora za predsednika Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Kikinda, Miroslav Grujić za Kikindske govori o prvim koracima na čelu kikindskih ligaša. On je najavio više tribina, akcija i susreta sa građanima. Intervju prenosimo u celosti.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook