Šešelju godinu dana nije oduzet poslanički mandat

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Ponedeljak, 08. 04. 2019. | Komentara: 0

Šešelju godinu dana nije oduzet poslanički mandat

Novi Sad, 08. april 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine upozorava na činjenicu da vladajuća većina u Narodnoj skupštini Republike Srbije već godinu dana krši Zakon o izboru narodnih poslanika i nanosi štetu ugledu parlamenta ignorišući zahtev LSV za oduzimanje poslaničkog mandata osuđenom ratnom zločincu Vojislavu Šešelju.

LSV
 
Zakon o izboru narodnih poslanika, u članu 88. stavu 1. tačka 3, kao jedan od razloga za prestanak mandata pre isteka vremena na koje je poslanik izabran navodi pravosnažnu sudsku odluku kojom je poslanik osuđen na kaznu zatvora bezuslovno u trajanju od najmanje šest meseci.
 
Smatramo da je taj slučaj nastupio 11. aprila prošle godine i da mandat treba prepustiti sledećem poslaniku na listi Srpske radikalne stranke.
 
Podsetimo, tog dana, Žalbeno veće Mehanizma za međunarodne krivične sudove, kao pravni naslednik Haškog tribunala, osudilo je Šešelja na kaznu zatvora od 10 godina po tri tačke optužnice za podsticanje na progon, deportaciju i druga nehumana dela kao zločin protiv čovečnosti, počinjen u Hrtkovcima u Vojvodini 1992. godine. 
 
Dva dana kasnije, 13. aprila, LSV je uputila Odboru za administrativno budžetska i mandatno imunitetska pitanja zahtev za sazivanje hitne sednice kako bi Narodnoj skupštini Republike Srbije bilo predloženo da konstatuje prestanak mandata narodnom poslaniku Vojislavu Šešelju.
 
Budući da je predsednik Odbora Aleksandar Martinović izjavio da ne može da oduzima Šešelju poslanički mandat na osnovu pisanja medija o presudi u Hagu, kao i da nema nameru da tu presudu sam traži, presudu sam lično dostavio na pisarnicu Narodne skupštine Republike Srbije, sedam dana kasnije, odnosno 20. aprila 2018.
 
Prošlo je više nego dovoljno vremena da Odbor za administrativno budžetska i mandatno imunitetska pitanja postupi po zakonu.
 
Kada se tome doda činjenica da je Šešelju u međuvremenu dozvoljeno ne samo da ode, nego i da kupi kuću u tim istim Hrtkovcima, potpuno je jasno da nadležni u ovoj zemlji nemaju želju da zločince smeste tamo gde im je i mesto.
Na smetlište istorije.
 
Predsednik
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Nenad ČanakForum žena LSV | Petak, 18. 10. 2019. | Komentara: 0

Veće angažovanje države i edukacija stanovništva ključ su za borbu protiv karcinoma dojke

Sinoć je u Kino sali Lige socijaldemokrata Vojvodine održana tribina „Oktobar mesec borbe protiv karcinoma dojke : prevencija i skrining program u zaštiti zdravlja žena“
Odbori LSV | Petak, 18. 10. 2019. | Komentara: 0

Uručene članske karte članovima i članicama LSV u Novom Sadu

Predsednik Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad Aleksandar Kravić juče je uručio članske karte grupi od  20 novih članova i članica, a dobrodošlicu im je poželeo potpredsednik LSV Branislav Bogaroški.
Saopštenja | Četvrtak, 17. 10. 2019. | Komentara: 0

Ako su taksisti dobili šta su hteli, jel onda i Vojvođani da dođu da blokiraju saobraćaj u Beogradu

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je poslednji slučaj sa protestom taksista u Beogradu na najočigledniji način, u praksi, pokazao naopaku državnu politiku favorizacije Beograda i njegovih tema u odnosu na druge delove zemlje, na šta LSV ukazuje godinama.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook