Šešelju poslanički mandat prestao kada je osuđen

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Sreda, 25. 04. 2018. | Komentara: 0

Šešelju poslanički mandat prestao kada je osuđen

BEOGRAD – Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine i narodni poslanik Nenad Čanak, ocenio je sinoć da je najava mitinga u Hrtkovcima svinjarija.
- Ekstremizam se ekstremizmom hrani, ali svoj kukavičluk pravdati time „ja nisam ekstremista pa videćemo šta će biti“, to smo gledali i to se završava na najgori mogući način. Ja neću ćutati, 6. maja sam u Hrtkovcima - izjavio je sinoć predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak. 

LSV

On je gostujući u emisiji „Upitnik“ na Radio-televiziji Srbije kazao i da predsednik SRS Vojislav Šešelj laže kada kaže da je izgazio i pocepao hrvatsku zastavu jer je nemoguće da tako nešto učiniti na ulazu u Skupštinu Srbije, a da to niko ne vidi.
 
- Gde su ta petorica iz obezbeđenja koji su se hrvali sa Šešelj dr Vojislavom, osuđenim ratnim zločincem? Gde su svi ti koji su morali to videti, jer je to na samom ulazu gde stalno prolaze ljudi? Gde je sve to? To sve ne postoji. Zašto je to urađeno i to je vrlo jasno. Zato što od kada je Haški tribunal izrekao presudu od 10 godina za ratne zločine Šešelj dr Vojislavu, od tog trenutka je on prestao da bude narodni poslanik po Zakonu o izboru narodnih poslanika tačka 88, stav 1 – kazao je Čanak.
 
Na konstataciju voditeljke da je potrebno da to konstatuje Skupština, on je ukazao na činjenicu da je nedavno preminuo poslanik SRS Zoran Krasić čime mu je prestao mandat, a to što je Narodna skupština to konstatovala nekoliko dana kasnije njega nije držalo živim tih nekoliko dana.
 
Lider LSV je ukazao i da neoduzimanje mandata Šešelju dovodi republički parlament, pa i Srbiju u problem jer su sve odluke Skupštine Srbije, od trenutka izricanja presude lideru radikala, nelegitimne jer u parlamentu glasa osoba koja nije njegov član. Podsetio je da je Administrativni odbor Narodne skupštine, čiji je član, uputio pitanje kako je to moguće, a predsednik ovog tela Aleksandar Martinović je na to odgovorio da ga niko nije obavestio o tome šta je Šešelju presuđeno. Nakon toga, dodaje Čanak, dobio je i presudu i dostavio je Administrativnom odboru kao dopunu svog zahteva, ali još nema odgovora. Kako je rekao, ukoliko ne bude konstatovan prestanak mandata Šešelju, Ustavni sud će morati da odgovori na pitanje da li parlament u ovom trenutku ima mogućnost da odlučuje, s obzirom na to da nema legitimni sastav.
 
- Jedno znam, da je to što je Šešelj dr Vojislav još uvek u Narodnoj skupštini Republike Srbije, gde se lažno predstavlja kao narodni poslanik, vređanje vladavine prava u Srbiji, direktno šamar tačci 23 u pregovorima sa EU  i doći ćemo u poziciju  da zbog jednog čoveka kompletno društvo dođe u poziciju da ne bude kredibilni član bilo koje međunarodne organizacije. Ako je važniji Vojislav Šešelj od pridruživanja Evropskoj uniji, onda neka se to jasno kaže. Ako nije, neka se samo postupi po zakonu, ništa više – naglasio je lider LSV.
 
Čanak je i ispričao kako je došlo do incidenta kada ga je, na izlasku iz studija jedne televizije, verbalno napao Šešelj.
 
Istakao je i da će kao narodni poslanik ići u parlament i da nema nameru da toleriše „psovke, uvrede, fizičke nasrtaje, zastrašivanja itd. od Šešelj dr Vojilsava, osuđenog ratnog zločinca i njegove zlokovačke organizacije Srpske radikalne stranke“.
 
(BILSV, 25.04.2018)



Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 
Odbori LSV | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kolar: Za izbore se spremamo, raspoloženi smo za udruživanje opozicije, ali i samostalni izlazak

Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da novosadski odbor stranke još nije doneo odluku o izlasku na lokalne izbore najavljene za 2. jun. On je u izjavi za „Politiku“ istakao da se novosadski ligaši za izbore spremaju i da su formirali u Novom Sadu izborni štab.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook