Siromaštvo Srbije slabo se vidi sa prozora zgrade u Nemanjinoj ulici

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Subota, 19. 10. 2019. | Komentara: 0

Siromaštvo Srbije slabo se vidi sa prozora zgrade u Nemanjinoj ulici

Novi Sad, 19. oktobar 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine upozorava na poražavajuće podatke koji govore da je u riziku od siromaštva gotovo četvrtina građana Srbije.

Podaci govore da Srbija ima stopu rizika veću od svih zemalja Evropske unije. Najugroženiji su građani seoskih sredina, deca i mladi. Gotovo 36.000 građana Srbije hrani se u narodnim kuhinjama. 

LSV

Dovoljno je provesti nekoliko sati u bilo kom selu u Vojvodini i jasno uvideti stepen siromaštva. Kuće su prazne, a one u kojima neko živi su, u najvećoj meri, oronule. 

Nažalost, država ne radi dovoljno da se stepen siromaštva smanji. Umesto da se učini sve da se pomogne ranjivim kategorijama, jaz između najbogatijih i siromašnih se povećava. 

Umesto da stimuliše razvoj sela i malih opština, država najveći deo investicionih aktivnosti sprovodi u gradu Beogradu, u kojem je nivo siromaštva najniži u Republici Srbiji. 

LSV smatra da je potrebno osnažiti male sredine i omogućiti ostanak u njima. 

Potrebno je doneti sistemska rešenja, koja će omogućiti razvoj sela i opština u Vojvodini, Šumadiji, Timočkoj krajini ili bilo kom drugom kraju države. Samo tako bi kvalitet života bio podignut na nivo koji garantuje dostojan život. 

Nažalost, ministri u Vladi Srbije retko obilaze siromašne sredine i slabo napuštaju svoje kancelarije u Beogradu. 

Pozivamo ih da tu praksu pod hitno promene i bolje sagledaju nivo siromaštva, koje se, očito je, ne vidi sa prozora zgrade u Nemanjinoj ulici.

Sekretarka Izvršnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Nataša Lalić
Saopštenja | Sreda, 20. 11. 2019. | Komentara: 0

Obesmišljen rad REM zbog emisija zabavnog karaktera

U jednoj od emisija tzv. zabavnog karaktera u toku prikazivanja izvađen je pištolj, iako u Zakonu o elektronskim medijima jasno stoji zabrana promovisanja nasilja, uz prekršajne mere. Na sve to je Regulatorno telo za monitoring elektronskih medija ostalo nemo, zbog čega je jasno koliko je produžetak licenci emiterima sa nacionalnom frekvencijom postao sporan.
Saopštenja | Sreda, 20. 11. 2019. | Komentara: 0

Da li je statistika o stopi nezaposlenosti pravo ogledalo stanja?

Nedavno su objavljeni podaci da se stopa nezaposlenosti u Srbiji smanjuje. Upozoravamo da treba biti oprezan sa ovakvim izjavama i postavljamo pitanje koliko je ovakva statistika ogledalo stvarnog stanja stvari.
Izjave | Sreda, 20. 11. 2019. | Komentara: 0

Vučić se pobeđuje na izborima, ne tučom na ulici

Komentarišući fotografiju Aleksandra Vučića sa psom, koju je predsednik Srbije objavio na Instagramu po povratku iz bolnice, generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš kaže da je važno da je Vučiću bolje i da „ćemo moći da ga pobedimo na izborima“. ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook