Siromaštvo Srbije slabo se vidi sa prozora zgrade u Nemanjinoj ulici

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 19. 10. 2019. | Komentara: 0

Siromaštvo Srbije slabo se vidi sa prozora zgrade u Nemanjinoj ulici

Novi Sad, 19. oktobar 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine upozorava na poražavajuće podatke koji govore da je u riziku od siromaštva gotovo četvrtina građana Srbije.

Podaci govore da Srbija ima stopu rizika veću od svih zemalja Evropske unije. Najugroženiji su građani seoskih sredina, deca i mladi. Gotovo 36.000 građana Srbije hrani se u narodnim kuhinjama. 

LSV

Dovoljno je provesti nekoliko sati u bilo kom selu u Vojvodini i jasno uvideti stepen siromaštva. Kuće su prazne, a one u kojima neko živi su, u najvećoj meri, oronule. 

Nažalost, država ne radi dovoljno da se stepen siromaštva smanji. Umesto da se učini sve da se pomogne ranjivim kategorijama, jaz između najbogatijih i siromašnih se povećava. 

Umesto da stimuliše razvoj sela i malih opština, država najveći deo investicionih aktivnosti sprovodi u gradu Beogradu, u kojem je nivo siromaštva najniži u Republici Srbiji. 

LSV smatra da je potrebno osnažiti male sredine i omogućiti ostanak u njima. 

Potrebno je doneti sistemska rešenja, koja će omogućiti razvoj sela i opština u Vojvodini, Šumadiji, Timočkoj krajini ili bilo kom drugom kraju države. Samo tako bi kvalitet života bio podignut na nivo koji garantuje dostojan život. 

Nažalost, ministri u Vladi Srbije retko obilaze siromašne sredine i slabo napuštaju svoje kancelarije u Beogradu. 

Pozivamo ih da tu praksu pod hitno promene i bolje sagledaju nivo siromaštva, koje se, očito je, ne vidi sa prozora zgrade u Nemanjinoj ulici.

Sekretarka Izvršnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Nataša Lalić




Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.
Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook