Siromaštvo Srbije slabo se vidi sa prozora zgrade u Nemanjinoj ulici

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 19. 10. 2019. | Komentara: 0

Siromaštvo Srbije slabo se vidi sa prozora zgrade u Nemanjinoj ulici

Novi Sad, 19. oktobar 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine upozorava na poražavajuće podatke koji govore da je u riziku od siromaštva gotovo četvrtina građana Srbije.

Podaci govore da Srbija ima stopu rizika veću od svih zemalja Evropske unije. Najugroženiji su građani seoskih sredina, deca i mladi. Gotovo 36.000 građana Srbije hrani se u narodnim kuhinjama. 

LSV

Dovoljno je provesti nekoliko sati u bilo kom selu u Vojvodini i jasno uvideti stepen siromaštva. Kuće su prazne, a one u kojima neko živi su, u najvećoj meri, oronule. 

Nažalost, država ne radi dovoljno da se stepen siromaštva smanji. Umesto da se učini sve da se pomogne ranjivim kategorijama, jaz između najbogatijih i siromašnih se povećava. 

Umesto da stimuliše razvoj sela i malih opština, država najveći deo investicionih aktivnosti sprovodi u gradu Beogradu, u kojem je nivo siromaštva najniži u Republici Srbiji. 

LSV smatra da je potrebno osnažiti male sredine i omogućiti ostanak u njima. 

Potrebno je doneti sistemska rešenja, koja će omogućiti razvoj sela i opština u Vojvodini, Šumadiji, Timočkoj krajini ili bilo kom drugom kraju države. Samo tako bi kvalitet života bio podignut na nivo koji garantuje dostojan život. 

Nažalost, ministri u Vladi Srbije retko obilaze siromašne sredine i slabo napuštaju svoje kancelarije u Beogradu. 

Pozivamo ih da tu praksu pod hitno promene i bolje sagledaju nivo siromaštva, koje se, očito je, ne vidi sa prozora zgrade u Nemanjinoj ulici.

Sekretarka Izvršnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Nataša Lalić




Odbori LSV | Ponedeljak, 04. 03. 2024. | Komentara: 0

Žolt Sakalaš da sankcioniše neustavno i protivzakonito delovanje Sime Salapure i Nenada Domjeskova

Zbog konstantnog neisticanja zastave AP Vojvodine na zgradi Skupštine grada Zrenjanina i kršenja propisa, odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina ponovo su poslali dopis pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Žoltu Sakalašu.
Saopštenja | Ponedeljak, 04. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš zabranio ligašima koaliciju sa naprednjacima

Članovi Glavnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, na svojoj devetoj sednici, na predlog predsednika stranke Bojana Kostreša, doneli su odluku o zabrani predizbornih i postizbornih koalicija sa Srpskom naprednom strankom na predstojećim lokalnim izborima.
Saopštenja | Petak, 01. 03. 2024. | Komentara: 0

Vlast gasi škole a diže crkve

Građani su već navikli na katastrofalne poteze vlasti, ali ono što se ovih dana dešava u Novom Sadu i Zrenjaninu pokazuje potpuno odsustvo bilo kakvog osećaja za istinskim potrebama građana.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook