Situacija u zdravstvu alarmantna

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 28. 03. 2013. | Komentara: 0

Situacija u zdravstvu alarmantna

BEOGRAD – Situacija u zdravstvu u Vojvodini je alarmantna jer na dva miliona stanovnika postoje samo dva aparata za zračenje, samo jedna magnetna rezonanca u Institutu u Sremskoj Kamenici, kao i samo jedan pet skener, upozorio je danas na sednici Narodne skupštine Republike Srbije poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Đorđe Stojšić.

LSV

On je, postavljajući poslaničko pitanje ministarki zdravlja Slavici Đukić Dejanović, ukazao na to da bi bio poželjan određeni nivo reforme i decentralizacije sektora zdravstva.

– Situacija je u zdravstvu u Vojvodini prilično alarmantna, mislim da pod hitno bi moralo da se pristupi mnogo ozbiljnijoj reformi u zdravstvenom sistemu – naveo je Stojšić. Poslanik LSV je podsetio da je, prema podacima rang liste evropskih zemalja iz prošle godine, od 34 zemlje po 42 kriterijuma u odnosu na zdravstene sisteme, Srbija na apsolutno poslednjem mestu u Evropi. Takođe, on je ukazao i da je neophodno sistemski rešiti pitanje lečenja naših građana u inostranstvu, kako oni kojima je neophodna transplantacija ili nekakav medicinski zahvat zbog retke bolesti ne bi bili osuđeni na milostinju, i na to da zavise od poznanstava i veza na estradi ili medijima, koji onda humanitarnim akcijama pokušavaju da prikupe neophodan novac.

– Ova zemlja plaća mnoge stvari, od Miladina Kovačevića, pa do aviona za haške optuženike, fudbalske klubove i tako dalje. Mislim da bi konačno to pitanje moralo da se reši na sistemski način, da sistem odreaguje brzo i da ste u stanju, ako bolujete od nečega što u Srbiji ne može da se izleči ili ako vam je potrebno da budete na listi za transplantaciju negde drugde, da se to i desi – rekao je Stojšić podsetivši da se danas neretko takvi slučajevi završavaju tragično. On je ministarki sugerisao da je potrebno da se formira nekakav fond koji bi mogao biti na nivou Ministarstva zdravlja, a koji bi omogućio da se brzo reaguje i da se građani kojima je to neophodno brzo pošalju u inostranstvo, gde bi mogli dobiti neophodnu medicinsku negu.

(BILSV, 28. 03. 2013.)



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook