Skupština opštine Žitište postala obična glasačka mašinerija. LSV na to ne pristaje!

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Nedelja, 27. 10. 2019. | Komentara: 0

Skupština opštine Žitište postala obična glasačka mašinerija. LSV na to ne pristaje!

Žitište, 27. oktobar 2019 - Na sednici Skupštine opštine Žitište, koja je održana u četvrtak, 24. oktobra 2019, Liga socijaldemokrata Vojvodine je, kao lider opozicije, nastavila praksu konstruktivnog učestvovanja u radu i borbi za unapređenje rada lokalnog parlamenta. 

LSV

Na predlog Lige socijaldemokrata Vojvodine, kroz aktivno učešće u pripremi predloga odluka i amandmane koje je podneo odbornik Mirća Lelea na poslovnik o radu SO Žitište, koje je predsednica Skupštine opštine Žitšte Dragana Petković usvojila, obezbeđeno je pravo odbornicima da ubuduće sve predloge, amandmane, dopise i druga dokumenta upućuju elektronskim putem, kao i da se rok za dostavljanje odborničkih pitanja skrati na 15 dana, što će svakako doprineti efikasnijem radu odbornika i Skupštine.

Liga socijaldemokrata Vojvodine je podnela i amandman kojim bi se smanjio broj komisija i saveta Skupštine opštine, tako što bi se ukinuo Savet za koordinaciju radnih tela, koji je po mišljenju LSV nepotreban i samo opterećuje budžet opštine Žitište, pošto iziskuje određene troškove a zakonom, statutom Opštine i drugim propisima su jasno definisane nadležnosti, prava i obaveze svakog radnog tela koje osniva skupština opštine, opštinsko veće i predsednik, tako da je njihov rad primenom pomenutih propisa sam po sebi koordiniran. Ovaj amandman nije prihvaćen od strane vladajuće većine čiju okosnicu čini SNS i SPS.

Na samoj sednici skrenuta je pažnja odbornicima da je alarmantna činjenica da se lokalni parlament pretvorio u glasačku mašineriju, odbornici ne iznose svoje stavove, mišljenja tako da debate u Skupštini opštine skoro da ni nema. Sednice, iako su otvorene, ne prenose se uživo putem interneta kao što je bio slučaj ranijih godina. Na uporno postavljena pitanja o tome kada će se vratiti prenos stigao je odgovor da će to biti učinjeno „kada se stvore uslovi za to“.

Nije jasno koji su ti uslovi koji se čekaju, međutim LSV je odlučila da daje svoj doprinos jačanju transparentnosti rada Skupštine opštine Žitište, pa je obezbedila snimanje i objavljivanje na stranici LSV Žitište kompletnog video snimka ove sednice, kako bi građani mogli da se informišu o radu lokalnog parlamenta i njihovih izabranih predstavnika.

Liga socijaldemokrata Vojvodine je na ovoj sednici zatražila objašnjenja pojedinih odluka i poteza lokalne vlasti, ukazala na određene nelogičnosti, netačne i nekoherentne informacije u dokumentima koji su usvojeni glasovima većine i predstavila Skupštini određene delove odgovora na odbornička pitanja koji su halucinirajući kao na primer konstatacija člana opštinskog veća i koordinatora poljočuvarske službe koji je u odgovoru napomenuo da „poljočuvarska služba svake godine uspeva da krađe i paljenje u ataru smanji...“. Građani, a pogotovo oni koji su pretrpeli štetu poslednjih godina usled nekontrolisanih požara, imaju mogućnost da ocene koliko je ova konstatacija udaljena u odnosu na realnost i činjenično stanje na terenu.

Predsednik OO LSV Žitište
i odbornik LSV u SO Žitište
Mirća LeleaSaopštenja | Četvrtak, 27. 02. 2020. | Komentara: 0

Ispred Pokrajinske vlade obeležen rođendan zastave Vojvodine

Vojvođanski front je razvijanjem vojvođanske zastave od 15 metara, ispred zgrade Pokrajinske vlade, obeležio 16 godina od kada je ona odlukom Skupštine AP Vojvodine ušla u zvaničnu upotrebu.
Izjave | Četvrtak, 27. 02. 2020. | Komentara: 0

Kostreš: Važna je jedinstvena lista koja će se suprotstaviti Vučićevom režimu

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak zakazao je sednicu Predsedništva i Glavnog odbora za danas, a generalni sekretar LSV Bojan Kostreš izjavio je da očekuje donošenje odluke o izlasku na izbore.
Odbori LSV | Četvrtak, 27. 02. 2020. | Komentara: 0

Zahtevamo istinu o zrenjaninskoj vodi

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine odbija da učestvuje u radu Skupštine grada Zrenjanina jer neodgovorna vladajuća većina ni na 34. sednici nije našla za shodno da u dnevni red uvrsti informisanje odbornika i građana o tome šta se dešava sa isporukom zdrave pijaće vode.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook