Smenama saveta fakulteta narušena autonomija Univerziteta

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Petak, 08. 09. 2017. | Komentara: 0

Smenama saveta fakulteta narušena autonomija Univerziteta

Novi Sad, 08. septembar 2017 - Samovolja i bahatost vladajuće Srpske napredne stranke prema čitavom društvu u Vojvodini stigla je i do fakulteta Novosadskog univerziteta. 

LSV

Glasačkom mašinerijom vladajuće većine u skupštini Vojvodine smenjeni su članovi saveta (iz reda osnivača) osam fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, čime su ponižene ove visokoškolske ustanove. Smena članova saveta fakulteta bez obrazloženja i značajno pre kraja mandata govori u prilog tezi da vladajući režim želi da stavi pod kontrolu, ućutka i ponizi Univerzitet u Novom Sadu. 

Navedenom samovoljom skupštinske većine ozbiljno je narušena autonomija Univerziteta.

Bahatost i nasilje vladajućeg režima se ogleda i u tome što su prekršeni do sada ustanovljeni dobri običaji, da se i predstavnicima opozicije ponude mesta u savetima visokoškolskih ustanova Univerziteta u Novom Sadu. 

Podsećamo, osnivač Univerziteta je Skupština AP Vojvodine, a ne bilo koja stranka, pa je odluka o postavljanju isključivo naprednjačkog kadra u savete fakulteta sramna i primitivna.

Poručujemo pokrajinskoj naprednjačkoj vlasti da se Vojvodina neće tako lako pokoriti, a Univerzitet u Novom Sadu neće večno ćutati i trpeti sva poniženja i osvete loših đaka. 

Univerziteti u Srbiji su umeli da se odbrane i sačuvaju svoju autonomiju i u mnogo težim okolnostima, umeće to i danas.

                                           
Predsednik Stručnog saveta za nauku 
i tehnološki razvoj 
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Milivoj Bešlin




Odbori LSV | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kolar: Za izbore se spremamo, raspoloženi smo za udruživanje opozicije, ali i samostalni izlazak

Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da novosadski odbor stranke još nije doneo odluku o izlasku na lokalne izbore najavljene za 2. jun. On je u izjavi za „Politiku“ istakao da se novosadski ligaši za izbore spremaju i da su formirali u Novom Sadu izborni štab.
Saopštenja | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Borićemo se zajedno protiv izolacionističke politike vlasti

Dugo pripremana i u javnosti promovisana promena strateške orijentacije Srbije konačno je obznanjena i to neformalno od strane ultradesnog krila vladajuće stranke. Poslanik SNS Vladimir Đukanović je izgovorio stav za koji je režim dugo pripremao javnost, a to je konačno odustajanje Srbije od procesa pridruživanja Evropskoj uniji
Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook