Šovinizam i dalje živi. Moderno društvo tome mora da se suprotstavi

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Ponedeljak, 29. 04. 2019. | Komentara: 0

Šovinizam i dalje živi. Moderno društvo tome mora da se suprotstavi

BEOGRAD – Događaji u beogradskom naselju Borča predstavljaju još jednu tragičnu sliku Srbije, ocenio je portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton za portal lista Danas. Pretnje, kojima je bio izložen građanin Srbije albanske nacionalnosti, apsolutno su nedopustive, smatra on, komentarišući skup nekoliko desetina građana koji su se okupili u subotu ispred pekare „Roma“, protestujući što je rođak vlasnika tog objekta objavio na Fejsbuku fotografiju na kojoj rukama pokazuje dvoglavog orla, simbol Velike Albanije.

LSV

- Skup desnih ekstremista u Borči je protivan i Ustavu i zakonima. Povod okupljanja ekstremista samo još više upotpunjuje tužnu sliku ovih prostora. Pokazivanje nacionalističkih i velikodržavnih simbola, sa bilo koje strane, ne doprinosi normalnim odnosima na Balkanu. Nažalost, Borča juče nije bila predgrađe metropole, nego mesto u kojem se sprovodi inkvizicija. Šovinističke pesme, užasno uvredljive poruke, kao i igrokaz sa svinjskim glavama podsećaju nas da je zlo šovinizma veoma živo - ocenjuje Marton.

Prema njegovim rečima, tužno je što je skupu prisustvovao i narodni poslanik Srđan Nogo.

 - Još je tužnije što nema informacija da je neko od ekstremista priveden, a jasno je da je došlo do višestrukog kršenja Ustava i zakona. Poruka većinske Srbije ne sme izostati. Ovo mora biti država svih njenih građana, bez obzira na ime i prezime. Vek je 21. a ne doba tamne inkvizicije - ističe Marton.

    (SzILSV, 29.04.2019)



Saopštenja | Četvrtak, 22. 02. 2024. | Komentara: 0

Nedopustiv pritisak na prosvetne radnike

Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI poziva Ministarstvo prosvete da obezbede nesmetani rad prosvetnih radnika, kako onih u nastavi, tako onih koji učestvuju u kreiranju nastavnog sadržaja.
Saopštenja | Sreda, 21. 02. 2024. | Komentara: 0

Vojvodina je naša kuća - očuvaćemo vojvođanski način života

Dan maternjeg jezika prilika je da se naglasi potreba afirmisanja višejezičnosti u Vojvodini.
Odbori LSV | Utorak, 20. 02. 2024. | Komentara: 0

Nesposobna zrenjaninska vlast prevazilazi samu sebe u neradu

Predstavnici Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani su danas obeležili godinu dana nerada na parkingu u centru grada.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook