Sprečiti medijski linč i suđenje van institucija

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Ponedeljak, 08. 10. 2012. | Komentara: 0

Sprečiti medijski linč i suđenje van institucija

BEOGRAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine podržava borbu protiv korupcije i kriminala i neće na bilo koji način štititi bilo koga ko se ogrešio o zakon, ali neće podržati ni linč onih koji su u medijima već osuđeni za dela za koja još nisu ni počele istrage, istakla je danas narodna poslanica LSV Aleksandra Jerkov tokom rasprave o ukidanju imuniteta poslaniku Demokratske stranke Oliveru Duliću.

Aleksandra Jerkov

Ona je zapitala i zašto se ne poštuje pretpostavka nevinosti, podsetivši da se Liga socijaldemokrata Vojvodine za poštovanje tog principa uvek zalaže, te da su predsednik LSV Nenad Čanak i njegov zamenik Bojan Kostreš i prilikom optužbi na račun Gorana Kneževića govorili da je on nevin dok se ne dokaže suprotno. Srpska napredna stranka je, dodala je ona, ćutala sve dok Knežević nije postao njen član.
– Kako se desilo da ono što važi za Gorana Kneževića, ne važi za Nenada Čanka i Olivera Dulića? Zbog čega su građani različiti u vašim očima – zapitala je Jerkova predsednika Narodne skupštine Nebojšu Stefanovića, dodajući da građani moraju biti ravnopravni pred svim institucijama, a narodni poslanici u očima predsednika Narodne skupštine.

Da li skupština sudi prva?

Aleksandra Jerkov je ukazala na to da se prethodnih meseci protiv lidera LSV Nenada Čanka i poslanika DS Olivera Dulića vodi medijski linč, a da su se tom linču priključili i predsednik parlamenta, kao i predsednik Administrativnog odbora Zoran Babić, koji su u ova dva slučaja prvi izrekli presude, pre pravosudnih organa, jer su u svojim izjavama tvrdili da su Čanak i Dulić krivi.
– Kako vi i gospodin Babić to znate? Da li vi znate kakva će biti odluka suda, pre nego što je ona doneta i, ako imate takve informacije, zbog čega ih vi imate, a ostali narodni poslanici ih nemaju? Ako nemate takve informacije, da li je ova skupština sud koji će prvi da sudi svojim poslanicima i koji će se prvi naći pozvanim da svoje poslanike osuđuje, da ih ni na koji način ne zaštiti od medijske hajke koja se protiv njih vodi i da ni na koji način ne reagujete na sve one stvari koje se narodnim poslanicima dešavaju u medijima – navela je poslanica LSV. Jerkova je Stefanovića upozorila i na to da je dužan da čuva dostojanstvo Narodne skupštine.
– Vi ste postali predsednik skupštine koji ćuti, dok poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srbije mediji nazivaju svinjama, lopovima, kriminalcima i batinašima! Bez sudske presude, bez procesa, bez čak i istrage koja se u tom momentu vodi – istakla je ona. Poslanica LSV se osvrnula i na to što se nedeljama unazad govori kako je Demokratska stranka opljačkala Srbiju, ocenjujući da su, ukoliko je to istina, članovi vlade iz Ujedinjenih regiona Srbije i Socijalističke partije Srbije ili apsolutno nesposobni ili saučesnici onima iz DS koji su opljačkali Srbiju.
– Ako je istina da su ministri iz Demokratske stranke opljačkali Srbiju, šta je radio gospodin Dačić kao ministar policije? Ako nije mogao da radi svoj posao, zašto nije izašao iz vlade – navela je ona. Jerkova je upozorila i da su, za razliku od mnogih, Nenad Čanak i Oliver Dulić svojevoljno pristali da odgovaraju za krivična dela koja im se stavljaju na teret.

Ko je koga štitio?

Govor Aleksandre Jerkov izazvao je salvu replika, a odgovarajući Nebojši Stefanoviću na njegovu opasku da nije proglasio krivim Nenada Čanka te da ne može da dozvoli da se iko štiti iza poslaničkog imuniteta, ona je rekla da niko od njega nije očekivao da štiti one koji su učinili krivična dela, već da narodne poslanike zaštiti od medijskog linča i uvreda kojima ih zasipaju mediji.
– Ja se vas sećam, i svih iz vaše poslaničke grupe, kad ste uzimali u zaštitu ljude koji su optuženi za genocid, za ratne zločine, za ubijanja i najgore zločine protiv čovečnosti. I sada govorite o tome da ne možete da uzmete u zaštitu nekoga ko vašu zaštitu ne traži i ko je učestvovao  u kafanskoj tuči, ili nekoga ko je optužen za nešto što tek treba da bude dokazano. Vaša zaštita, verujte, njima ne treba. Kako ste štitili Ratka Mladića, tako će odgovarati za to što je radio – istakla je ona, uz opasku da o borbi protiv korupcije govore oni koji sede sa Karićem u vlasti. Ubrzo zatim, Jerkova je odgovorila i Dragomiru Kariću koji je rekao i da se nije oglašavala kada se vodio medijski linč protiv njegovog brata Bogoljuba, rekavši mu da se oni koji su taj medijski linč vodili nalaze s njim u istoj poslaničkoj grupi.  
– Razlika između Olivera Dulića i Nenada Čanka sa jedne strane i Bogoljuba Karića sa druge strane, a protiv svih se vodio medijski linč, jeste u tome što su Nenad Čanak i Oliver Dulić spremni da pred sudovima ove zemlje odgovaraju za ono što se terete da su učinili, a Bogoljub Karić je pobegao iz zemlje – istakla je Jerkova. Odgovarajući Zoranu Babiću da je i sama učestvovala u medijskom linču protiv Tomislava Nikolića, Aleksandra Jerkov je odgovorila:
– Ako je medijski linč koji sam ja vodila u kampanji protiv Tomislava Nikolića to što sam pitala gde je predsednik Republike Srbije diplomirao, u tom medijskom linču i dalje učestvujem, jer mislim da istina o tome mora da se utvrdi.

Cipela, štap i Mladić

Zoran Babić je poručio da treba voditi računa o dostojanstvu parlamenta koji ne treba da bude zapamćen po "cipeli Gordane Pop Lazić, štapu Nenada Čanka i kablovima Olivera Dulića", a Jerkova je rekla da parlament neće ostati upamćen po tome, ali hoće po potezima nekadašnjih radikala, a sadašnjih naprednjaka.
– Ako postoji nešto što je narušilo ugled ove skupštine toliko da ni dan danas ne može da se opere, to je vaš predsednik stranke kada je u ovom domu mahao transparentom „Sigurna kuća za Ratka Mladića“, za šta niti ima nameru da odgovara, niti da dokazuje svoju krivicu ili nevinost. Samo je skinuo bedž sa likom Vojislava Šešelja sa revera, promenio ime stranke i misli da ćemo ga zaboraviti. E, to su stvari za koje neko treba da odgovara – zaključila je Aleksandra Jerkov. Na početku sednice Skupština Srbije potvrdila je mandat poslaniku Karolju Čiziku, koji je u skupštinskim klupama zamenio lidera LSV Nenada Čanka. Čizik je pred poslanicima položio zakletvu i potom se pridružio poslanicima.

(BILSV, 08. 10. 2012.)



Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.
Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook